Menu
Kai Havertz jubler etter å ha scoret Tysklands ledermål mot Danmark. Foran er Joachim Andersen, som noen minutter tidligere satte inn et mål som ble annullert av VAR, og deretter forårsaket VAR-straffesparket Havertz scoret på. Foto: Andreea Alexandru, AP / NTB

Joachim Andersen fra himmel til helvete i VAR-drama da Tyskland slo Danmark 2-0

VAR herjet nådeløst med Joachim Andersen tidlig i 2. omgang da Tyskland slo Danmark ut av fotball-EM med 2-0-seier.

Av NTB | 29.06.2024 23:23:15

Sport: Crystal Palace-forsvareren gikk fra himmel til helvete da han først jublet for scoring, måtte se målet annullert for hårfin offside på en lagkamerat og umiddelbart deretter fikk straffe mot seg for en ufrivillig hands.

I det 48. minutt gjenvant Danmark ballen etter et frispark fra Christian Eriksen. Pierre-Emile Højbjerg la inn fra høyre, og Thomas Delaney kom til avslutning. Han traff ikke ordentlig, men via Robert Andrich havnet ballen foran føttene til Andersen, som skjøt i mål.

Jubelen varte ikke lenge, for VAR-sjekken viste at Delaney hadde skotuppen i offside da han ble spilt fram. Tyskland tok frisparket og gikk rett i angrep. Andersen var knapt ferdig med å riste på hodet da han prøvde å blokkere et innlegg fra David Raum, og ballen traff hans utstrakte hånd. Den endret så vidt retning, men sensorene fanget berøringen, og etter en tur til VAR-monitoren dømte Michael Oliver straffe.

Kai Havertz hadde misset noen store sjanser, men han skjøt iskaldt i hjørnet.

– Det føles tungt nå. Vi kjempet oss inn i kampen, men så var lilletåen min i offside. Det var som å få en bøtte kaldt vann i hodet, og så kom straffesituasjonen rett etterpå. sa Delaney til dansk TV2.

– For oss dansker er det mye stolthet knyttet til å bære landslagstrøyen. Vi greide ikke å gi fansen og folk hjemme en seier, og det er vanskelig å svelge.

Rasmus Højlund hadde i likhet med Havertz flere store muligheter. Han fikk en kjempesjanse til å utligne midt i 2. omgang, men han skjøt rett på Manuel Neuer, og i stedet kunne Jamal Musiala punktere kampen da han to minutter senere ble spilt fram av Nico Schlotterbeck, løp fra Andersen og scoret.

Tyskland innledet kampen meget sterkt, og Danmark ble satt under stort press. Allerede etter tre og et halvt minutt lå ballen i det danske målet, men Schlotterbecks nikk på hjørnespark fra Toni Kroos ble korrekt annullert.

Schlotterbeck gjorde riktig nok ikke noe galt da han gikk i været og knuste både Jannik Vestergaard, Joachim Andersen og keeper Kasper Schmeichel i lufta før han stanget ballen i mål. Det var Joshua Kimmich som ble avblåst for å gå rett i kroppen på Andreas Skov Olsen i hans forsøk på å følge Schlotterbecks innløp.

De følgende minuttene måtte Danmarks kaptein Schmeichel flere ganger i aksjon for å redde laget sitt. Først bokset han en Kimmich-rakett fra 25 meter til corner, og på hjørnesparket brukte han knyttneven igjen for å sørge for at Schlotterbecks nikk endte utenfor.

I det 10. minutt startet Havertz riktig på en bakromsball fra Antonio Rüdiger og skjøt mot lengste hjørne. Schmeichel kom igjen i veien og ga hjørnespark.

Etter et kvarter med ryggen mot veggen begynte Danmark å spille seg inn i kampen. Laget greide ikke å komme til store sjanser, men med spill på tysk halvdel ble det heller ikke farlig foran Danmarks mål.

Hjulmand opplevde i 2009 at en spiller i hans daværende klubb Nordsjælland ble truffet av lyn på banen. Jonathan Richter overlevde så vidt og måtte amputere det ene beinet.

Spillerne ble først sendt på sidelinja, og noen minutter senere i garderoben. Mens de var der, opplevde publikum et voldsomt skybrudd med innslag av hagl. Regnværet førte til at det ble kraftige fossefall fra tribunetakene ned på tilskuere.

Været bedret seg omsider. Spillerne kom på banen igjen, og etter en kort oppvarming kom kampen i gang igjen en time etter kampstart, etter 25 minutters avbrudd.

Ballen ble spilt inn igjen, og Schlotterbeck nikket i nettveggen fra god posisjon.

Tyskerne så ut til å ha funnet igjen rytmen, men de to siste sjansene i omgangen skulle bli danske. Først tråkket Schlotterbeck på ballen og mistet den til Højlund i eget felt, men dansken skjøt i nettveggen.

Sekunder før det var spilt 45 minutter mistet Musiala ballen, og Danmark kontret raskt og presist. Eriksen spilte fram Delaney, som spilte Højlund gjennom. Neuer rykket ut og reddet forsøket på å vippe ballen i mål.

Den andre omgangen startet med VAR-drama i begge ender av banen, og da vippet det Tysklands vei for godt. Hjemmelaget fikk ballen i mål to ganger til, men begge ganger var det offside, uten at det gjorde noe. Tyskland er i kvartfinale for første gang siden EM i 2016.

– Det var en bisarr kamp der vi måtte kjempe mot motgang, men vi gjorde det bra, sa Tysklands landslagssjef Julian Nagelsmann.

Det var en kamp med drama både da det ble spilt fotball og da spillerne måtte flykte banen på grunn av et voldsomt uvær. Vertsnasjonen forsvarte favorittstempelet og skal fredag spille kvartfinale i Stuttgart, trolig mot Spania.

I det 35. minutt ble det derimot farlig for alle spillerne da det lynte og tordnet samtidig over stadion i Dortmund. Danmarks landslagssjef Kasper Hjulmand reagert raskt, og den engelske dommeren var raskt med på at kampen måtte avbrytes.

Da startet Tyskland som første gang. Et drøyt minutt etter omstrarten fikk Havertz kampens til da største sjanse da venstreback Raum traff ham med et perfekt innlegg. Nikken fra kort hold gikk rett på Schmeichel, som ble truffet i overarmen og veivet ballen unna. Hadde Havertz greid å styre den 30 centimeter til en av sidene, ville det blitt mål.

(©NTB)

Flere nyheter: