Menu
Bannere med blant annet ordet «seier» vises av advokater utenfor domstolen i Osaka. Foto: Kyodo News via AP / NTB

Japansk domstol gir kompensasjon til ytterligere 128 ofre for kvikksølvforgiftning

På 1950- og 60-tallet ble tusenvis av japanere syke da de spiste fisk fra vann som var forurenset med kvikksølv. Nå har ytterligere 128 fått kompensasjon.

Av NTB | 27.09.2023 17:52:26

Natur og miljø: En domstol i Japans nest største by, Osaka, kom til konklusjonen at myndighetene og selskapet Chisso Corporation må anerkjenne de 128 ofrene på tross av at de utviklet symptomer på såkalt Minamata-sykdom etter at de flyttet fra området. De skal få drøyt 2,75 millioner yen – 200.000 kroner – i kompensasjon hver.

Det var i 1956 at Minamata-sykdom først ble diagnostisert i byen Minamata sør i Japan. Blant symptomene er alvorlige misdannelser og problemer med sentralnervesystemet. Man fant senere en kobling mellom sykdommen og forbruk av sjømat fra Minamata-bukta, der kjemikaliefabrikken til Chisso dumpet kvikksølv. Det er en av de verste miljøkatastrofene i japansk historie og ble et internasjonalt symbol på miljøødeleggelsene og korrupsjonen som lå bak den store økonomiske veksten i landet.

Den japanske regjeringen mente at de 128 ofrene, som bosatte seg i andre deler av Japan, ikke kunne bevise at det var Minamata-sykdom de led av. Det er altså domstolen uenig i.

Lignende søksmål pågår i andre japanske byer, med nærmere 1700 personer som krever kompensasjon. Kompensasjon ble først tilbudt fra myndighetene så sent som på 2000-tallet etter at en høyesterettsdom i 2004 fant at myndighetene hadde et stort ansvar for at forurensingen fortsatte lenge etter at den ble oppdaget.

(©NTB)

Flere nyheter: