Menu
New Zealands eksstatsminister Jacinda Ardern hedres for å ha ledet landet i kjølvannet av terrorangrepet i Christchurch og gjennom koronakrisen. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB

Jacinda Ardern ble hedret for lederskapet som statsminister

New Zealands tidligere statsminister Jacinda Ardern ble mandag hedret med en av landets fremste utmerkelser for lederskapet gjennom flere kriser.

Av NTB | 05.06.2023 03:08:52

Politikk: Arden ble utnevnt til «Dame Grand Companian», den nest høyeste utmerkelsen i landet. Det skjedde i forbindelse med feiringen av kong Charles’ kroning. De kongelige utmerkelsene blir vanligvis gitt av statsministeren to ganger i året og så godkjent av den britiske monarken.

Statsminister Chris Hipkins sa at hun ble hedret for tjenesten til landet gjennom terrorangrepene i Christchurch i 2019 og koronakrisen i årene etter, «noen av de største utfordringene vårt land har stått overfor i moderne tid».

– Jeg var selv vitne til hennes fullstendige forpliktelse overfor New Zealand, sa Hipkins, som tok over for Ardern etter at hun overraskende trakk seg tidligere i år. Hipkins kom fra stillingen som utdanningsminister.

51 muslimer ble drept i angrepet mot to moskeer under fredagsbønnen i 2019. Innen få uker innførte regjeringen store endringer i landets våpenlover, og mer enn 50.000 våpen ble innlevert til myndighetene.

Ardern sier at hun var i tvil om hun skulle ta imot utmerkelsen, fordi mye av det hun blir hedret for, er opplevelser som hele landet delte.

– For meg handler dette om familien min, kollegene mine og alle som støttet meg mens jeg gjorde den utrolig krevende jobben, sa hun.

(©NTB)

Flere nyheter: