Menu
Statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) har høstet sterk kritikk både hjemme og internasjonalt for sitt forslag til rettsreform i Israel, blant annet fra Tysklands statsminister Olaf Scholz (til høyre). Foto: AP / NTB

Israels opposisjon avviser påstått kompromiss om rettsreform

Statsminister Benjamin Netanyahu hevdet mandag å komme kritikerne i møte med et justert forslag til rettsreform i Israel, men opposisjonen avviser det.

Av NTB | 21.03.2023 00:03:59

Kriminalitet og rettsvesen: Det omstridte forslaget til rettsreform har de siste elleve ukene utløst massive demonstrasjoner i Israel, der hundretusener har protester mot det de mener blir en svekkelse av demokratiet i landet.

Israels president Isaac Herzog har lagt fram flere forslag til kompromiss, som er avvist av Netanyahus sterkt høyreorienterte regjeringskoalisjon.

Rettsreformen har alt fått grønt lys i den første av tre avstemninger i Knesset, men regjeringen forsøkte mandag å dempe kritikken ved å foreta enkelte justeringer i forslaget.

Ifølge den ene justeringen skal flere politikere og jurister få plass i panelet som skal utpeke høyesterettsdommere, noe som angivelig skal sikre mindre politisk styring av prosessen.

– Det vil ikke gi koalisjonen eller opposisjonen mulighet til å ta styring over høyesterett, men det vil sikre større mangfold i valget av høyesterettsdommere, heter det i en uttalelse fra Netanyahus høyreparti Likud.

Opposisjonsleder Yair Lapid avviser helt at det nye forslaget utgjør et kompromiss og kaller det en løgn.

(©NTB)

Flere nyheter: