Menu
Badeanlegget Den blå lagune er evakuert. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

Islands president: – Vi forbereder oss på det verste

Søndag kveld holdt den islandske presidenten Gudni Johannesson en tale til folket i Hallgrímskirkja mens et vulkanutbrudd truer landet.

Av NTB | 12.11.2023 19:59:31

Ulykker og naturkatastrofer: – Vi håper på det beste, men forbereder oss på det verste som de ville naturkreftene kan gjøre med oss, sa presidenten.

Johannesson takket deretter sivilforsvaret og redningsarbeiderne, men også forskerne som undersøker alt av data.

– Kjære innbyggere. Vi vet fortsatt ikke om det blir et utbrudd i Grindavik. Hvis det skjer, vil vi håndtere problemet, sa presidenten.

Sivilforsvarets sjef Víðir Reynisson sier til den islandske kringkasteren RÚV at de mandag vil avgjøre om flere av Grindaviks innbyggere får lov til returnere til faresonen etter at en liten gruppe innbyggere fikk returnere for en kort stund søndag.

Mellom 20 og 30 personer fikk fem minutter til å hente husdyr, deriblant sauer, og verdifulle gjenstander fra hjemmene sine.

Den norske geologen Børge Johannes Wigum, som bor på Island, sa tidligere samme dag at det fortsatt er en del skjelv, men at det har roet seg.

– Det kan være et forvarsel om at magmaen er på vei opp, sa han til NTB.

– Det er frivillig å registrere seg, så antallet norske borgere på Island er sannsynligvis høyere, skriver Utenriksdepartementet i en epost til NTB søndag kveld.

Tidligere søndag oppfordret UD alle reisende til Island registrere seg på reiseregistrering.no eller appen Reiseklar slik at departementet kan nå ut med oppdateringer og viktige beskjeder.

UD ber nordmenn om å lytte til rådene fra islandske myndigheter, samt følge oppdateringer fra beredskapsmyndighetene, som heter Almannavarnir.

– Island er generelt et trygt land, sikkerheten er generelt på samme nivå som i Norge.

Magmatunnelen strekker seg fra Kálfellsheiði og sørvest ut i havet utenfor Reykjanes-halvøya. Tunnelen, eller gangen som Wigum kaller den, går rett vest for Grindavik.

Det ble registrert over 880 jordskjelv mellom midnatt og klokken 6 søndag morgen, alle under tre på jordskjelvskalaen.

Selv om dette er roligere enn de foregående nettene, mener forskerne ved det islandske meteorologiske instituttet at et det er stor fare for et vulkanutbrudd på havbunnen.

Treningen deres med Grindaviks lag hadde blitt avbrutt av kontinuerlige jordskjelv. De var derfor på vei hjem til en leilighet cirka 15 minutters kjøring fra Grindavík.

«Jeg har aldri fryktet mer for livet mitt. Bakken begynte å riste så mye at jeg tok tak i bilen, og i omtrent 30 sekunder føltes det som om den skulle åpne seg under oss og svelge oss begge», skriver Rodriguez.

Den seismiske aktiviteten har roet seg kraftig på Island søndag ettermiddag.

I underkant av 40 norske borgere på Island har registrert seg etter at UD kom med nye reiseråd i forbindelse med det mulige vulkanutbruddet.

Tunnelen med magma 800 meter under den lille byen Grindavik er omtrent 15 kilometer lang, skriver Islands meteorologiske institutt.

Basketspilleren Danielle Rodriguez beskrev hennes og kjærestens avreise fra Grindavik under hasteevakueringen lørdag i en tråd på X/Twitter.

(©NTB)

Flere nyheter: