Menu
Generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Ottar Eide, håper og tror at de er tilbake på rett vei i 2024. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ishockeyforbundet setter A-landslag på pause etter økonomisk smell: – Dramatisk

Norges Ishockeyforbund gikk ni millioner i underskudd i 2022. Nå tas det svært tøffe sparegrep. All aktivitet rundt A-landslagene stanses.

Av NTB | 18.08.2023 13:04:30

Økonomi og næringsliv: Også på aldersbestemt nivå skaleres landslagsaktiviteten kraftig ned i tiden som kommer. Utfordringer med å innhente kommersielle midler har i stor grad bidratt til at mye aktivitet settes på pause.

– Grunnen til at vi gjør dette er at vi skal gå inn i 2024 med positiv egenkapital. Det er derfor vi gjør grepene, slik at vi ikke bruker penger vi ikke har, sier generalsekretær Ottar Eide til NTB.

– Vi har alltid et ønske om å ha positiv egenkapital, men når vi ser at det blir utfordret som nå, med at vi ikke har nok kommersielle inntekter, så må vi ta grep, legger han til.

Likevel er ikke generalsekretæren veldig bekymret for fremtiden. Eide sier at det har blitt lagt et godt grunnlag for å komme tilbake på rett vei.

– Det har vært utfordrende. Vi hadde noen sponsorater som gikk ut som vi ikke har greid å erstatte, men samtidig ser vi at det er positive signaler i markedet i forhold til den jobben vi gjør nå. Vi har restrukturert markedsarbeidet som ser ålreit ut fremover, men det er først når vi har fått signert ting at vi ser hva som ligger igjen. Vi ser på 2024 som et normalt år, sier han.

– Det er dramatisk for de landslagene det gjelder. Det er planlagt aktivitet som vi hadde forhåpninger om å få gjennomført, så det er trist, sier Salsten til NTB.

Sportssjefen opplyser at herrelandslaget nå vil gå glipp av to turneringer mot slutten av året. Landslaget skulle etter planen spilt en turnering i Latvia i november og en i Slovakia måneden etter.

– Det må du spørre generalsekretær og president om, men det er jo bekymringen min, selvfølgelig. En ting er det korte bildet, men jeg føler vi har veldig mye bra på gang i norsk ishockey, så jeg håper jo inderlig ikke det, svarer Salsten.

Eide deler ikke den oppfatningen, selv om han er klar på at det er bra å være litt bekymret.

– Man skal alltid være litt bekymret, det er sunt det. Men vi ser at vi har tatt noen større grep som fører til kostnadsreduksjon i 2024 som ikke får full effekt før det. Grepene vi har tatt skal sørge for at vi får et OK 2024 for det vi driver på med og alle aktivitetene rundt det. Vi ser positivt på det, men det smerter jo nå, det er ikke til å legge skjul på.

Av Norges sju aldersbestemte landslag, fordelt på kvinner og menn, vil seks nå bli satt på pause som følge av sparegrepene som er besluttet.

U20-landslaget for menn er det eneste laget som skal opprettholde sitt opplegg utover høsten. De skal spille VM i desember.

TV 2 får også bekreftet at forbundet har fjernet fem årsverk i administrasjonen som følge av kuttene.

– Det er en kostbar affære å reise til Kina og et VM som drar ut over tid på grunn av akklimatisering og forberedelser. Vi måtte også kjøre noen ekstra camper siden det ble flyttet fra april. Kina har inngått en avtale med Det internasjonale ishockeyforbundet, og i den avtalen ligger det at vi skal få igjen merkostnader vi har utover det vi betaler for et vanlig VM, sier Eide.

Norge spiller mot med Danmark, Slovakia, Kina, Østerrike og Nederland i mesterskapet.

I starten av juli opplyste hockeyforbundet at det hadde gått på en stor økonomisk smell i 2022. Resultatet etter endt år viste ni millioner kroner i minus, og generalsekretær Eide måtte gi flere i administrasjonen beskjed om å finne seg en ny arbeidsplass.

Sportssjef Petter Salsten omtaler grepene som dramatiske.

NTB har forsøkt å komme i kontakt med hockeypresident Tage Pettersen, uten hell.

Kvinnelandslaget oppholder seg i øyeblikket i Kina, der det skal spilles VM i tiden som kommer. Kuttene som nå kommer påvirker ikke Norges deltakelse der. Eide sier at VM er dyrt, men at de får igjen noen av merkostnadene knyttet til mesterskapet.

(©NTB)

Flere nyheter: