Menu
En Taliban-soldat undersøker et hus i Kabul som tilhørte IS som ble ødelagt i et angrep på den jihadistiske bevegelsen i februar. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

IS hevder å ha drept Taliban-guvernør

Talibans guvernør i den afghanske Balkh-provinsen ble torsdag drept på kontoret sitt, ifølge politiet. IS hevder en av deres selvmordsbombere står bak.

Av NTB | 09.03.2023 19:55:35

Kriminalitet og rettsvesen: Guvernør Mohammad Dawood Muzammil er en av de høyest rangerte talibanere som er drept på denne måten siden Taliban kom tilbake til makten i Afghanistan i august 2021.

Eksplosjonen drepte både ham og to andre inne på guvernørens kontor i Mazar-e-Sharif, hovedstaden i Balkh. Det opplyser Mohammad Asif Waziri, talsmann for den lokale politisjefen.

Den ytterliggående islamistgruppa IS sier i en melding torsdag kveld at de står bak angrepet, som skjedde samme morgen. En IS-kriger ventet på guvernøren utenfor hans kontor, «løp mot ham og detonerte bombebeltet sitt», sier gruppa via sin propagandakanal Amaq.

Attentatet skjedde dagen etter et møte med Taliban-ledere fra Kabul som var kommet til Balkh for å drøfte et større irrigasjonsprosjekt.

Den omfattende volden i Afghanistan ble kraftig redusert etter at Taliban tok makten. Men den siste tiden er sikkerheten igjen blitt verre etter flere dødelige IS-angrep, blant annet i Mazar-e-Sharif, der norske styrker var stasjonert i flere år.

I januar ble minst ti mennesker drept da en selvmordsbomber fra IS sprengte seg i lufta like ved utenriksdepartementet i Kabul.

I desember ble fem kinesere såret da væpnede IS-krigere stormet et hotell i byen, og IS påtok seg ansvaret også for et angrep på Pakistans ambassade og et angrep på den russiske ambassaden der to russiske ansatte ble drept.

Taliban og IS står begge for en streng sunnimuslimsk ideologi, men IS kjemper for et globalt «kalifat» mens Taliban er mest opptatt av bare å styre Afghanistan.

Muzammil ble først utnevnt til guvernør i Nangarhar-provinsen, der han var kjent for å lede kampen mot jihadistene i IS. I fjor ble han flyttet til Balkh.

IS er blitt den største trusselen mot Taliban-styret siden i fjor og har stått bak angrep både på afghanske sivile og utenlandske interesser.

(©NTB)

Flere nyheter: