Menu
Iran innledet lørdag kveld sitt varslede angrep mot Israel. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har samlet sitt krigskabinett. Foto: Leo Correa / Pool via AP / NTB

Irans angrep mot Israel er i gang

Iran har startet sitt gjengjeldelsesangrep mot Israel ved å sende både droner og raketter mot landet, melder både iranske myndigheter og den israelske hæren (IDF).

Av NTB | 14.04.2024 00:02:59

Krig og konflikter: – For kort tid siden sendte Iran ubemannede luftfartøy fra sitt territorium mot Israel, sa IDF-talsperson Daniel Hagari like etter klokken 22 norsk tid lørdag.

Han sa videre at det ville ta flere timer før dronene når Israel, og at landets forsvarssystemer er forberedt på dronene. Videre ba han publikum om å lytte til og følge instruksjonene fra israelske myndigheter.

– Vi følger nøye med på de iranske drapsdronene som er på vei mot Israel fra Iran. Dette er en alvorlig og farlig eskalering, sa Hagari.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har samlet krigskabinettet i Tel Aviv, opplyser hans kontor.

Iranske myndigheter hevder å blant annet ha sendt ballistiske raketter mot mål inne i Israel. Disse er vanskeligere å forsvare seg mot enn droner.

Angrepet kommer som «svar på de nylige forbrytelsene til sionist-regimet», heter det i en uttalelse gjengitt av det tyske nyhetsbyrået DPA.

I en uttalelse sent lørdag kveld norsk tid sier IDF at det er sendt mer enn 100 droner med eksplosiver siden lørdag kveld.

Iran har lovet å gjengjelde det de mener var et israelsk angrep mot det iranske konsulatet i Damaskus 1. april, der sju medlemmer av den iranske Revolusjonsgarden ble drept.

– USA står med det israelske folket og støtter deres forsvar mot disse iranske angrepene, heter det i en uttalelse.

USAs president Joe Biden avbrøt en tur til hjembyen Delaware mens bekymringen for et angrep økte, og nyheten om at det var i gang kom mens han var i helikopter på vei til Washington. Der samlet han lørdag kveld sitt nasjonale sikkerhetsråd til krisemøte med blant annet forsvarsminister Lloyd Austin, utenriksminister Antony Blinken og CIA-sjef Bill Burns.

Hagari sier at Israel og USA jobber sammen for å avverge dronene.

– VI arbeider tett med USA og våre partnere i regionen for å håndtere oppskytningene og avskjære dem, ser Hagari.

Ifølge den israelske TV-kanalen Channel 12 har amerikanske og britiske fly skutt ned droner over grensen mellom Iran og Syria.

Biden blir jevnlig oppdatert og amerikanske myndigheter er i «konstant kommunikasjon» med Israel og andre allierte, ifølge talsperson Adrienne Watson for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Hizbollah melder å ha sendt raketter mot de israelskokkuperte Golanhøydene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

AFP siterer videre sikkerhetsselskapet Ambrey på at houthiene sender droner mot Israel, og at dette er koordinert med Iran. Trolig er de sendt for å nå Israel samtidig, og israelske havner anses som mulige mål, heter det videre.

Iran som natt til søndag angriper Israel med droner og raketter, støtter begge gruppene.

Landet har blant annet stengt alle skoler og avlyst barne- og ungdomsaktiviteter, samt innført begrensninger, som betyr at bare 1000 stykker får lov til å samles utendørs, med et enda lavere antall i grenseområdene.

Jordan, Irak og Libanon, som alle ligger mellom Israel og Iran, har valgt å stenge siden luftrom for all flytrafikk.

Flere irakiske sikkerhetskilder sa til nyhetsbyrået Reuters lørdag kveld at droner kan bli sett flygende over Iraks Sulaymaniya-provins. Egypt har satt sitt luftforsvar i maksberedskap.

– Dette vil ytterligere forverre en allerede ekstremt ustabil situasjon. Vi må forhindre ytterligere eskalering av volden i Midtøsten, skriver utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på X.

Han omtaler angrepet som «ulovlig og farlig» ber alle parter «utvise maksimal tilbakeholdenhet».

EUs utenrikssjef Josep Borrell sier at unionen «sterkt fordømmer det uakseptable iranske angrepet mot Israel».

– Dette er en uhørt eskalering og en alvorlig trussel mot sikkerheten i regionen.

Irans Revolusjonsgarde bekrefter til statlige medier at de har avfyrt et titalls droner og missiler mot «spesifikke mål» i Israel. Angrepet er det første fullskala-angrepet mot Israel fra Iran, trass flere tiår med fiendskap siden den islamske revolusjonen i Iran i 1979.

Det hvite hus melder at det iranske angrepet «trolig vil utspille seg over flere timer», og lover full støtte.

Både houthiene i Jemen og libanesiske Hizbollah er angivelig med på det iranske angrepet mot Israel natt til søndag.

Tidligere på kvelden innførte Israel en rekke sikkerhetstiltak.

Flere fordømmer angrepet, blant dem Storbritannia, Frankrike, Danmark, EU og Norge.

(©NTB)

Flere nyheter: