Menu
Da den planlagte koranbrenningen i Stockholm ble kjent i Irak, stormet demonstranter onsdag kveld den svenske ambassaden i Bagdad og satte fyr på bygningen. Foto: Ali Jabar / AP / NTB

Irak innfører handelsforbud med Sverige og utviser ambassadør

Irak har bedt den svenske ambassadøren forlate landet og kaller hjem sin egen toppdiplomat fra Sverige. De forbyr også all handel med svenske selskaper.

Av NTB | 20.07.2023 16:43:02

Politikk: Foranledningen er Sveriges beslutning om å tillate en markering utenfor den irakiske ambassaden i Stockholm torsdag, der det var varslet brenning av en koran.

Beslutningen om å utvise den svenske ambassadøren ble kunngjort torsdag av kontoret til Iraks statsminister Mohammed Shia al-Sudani.

Kort tid etter at utvisningen ble kjent, kunngjorde kommunikasjonsminister Hayam al-Yasiri på irakisk TV at all handel med svenske bedrifter skal forbys i Irak. Det svenske telekomselskapet Ericsson har fått inndratt sin driftstillatelse, ifølge svenske medier.

Statsminister al-Sudani har gitt beskjed til Sverige om at han ville kutte de diplomatiske båndene til landet dersom koranen brennes igjen.

– Den irakiske regjeringen har informert den svenske regjeringen gjennom diplomatiske kanaler om at enhver gjentakelse av hendelsen som involverer brenning av den hellige Koranen på svensk jord, vil gjøre det nødvendig å bryte de diplomatiske forbindelsene, heter det i en kunngjøring fra den irakiske regjeringen.

Koranbrenningen i Stockholm torsdag endte opp med å bli stanset. Koranen ble trampet på, men ikke satt fyr på.

Sveriges utenriksminister Tobias Billström kalte stormingen «uakseptabel», la ansvaret på irakiske myndigheter og kalte landets chargé d’affaires inn på teppet for å overlevere en formell protest.

– Det er uakseptabelt at irakiske sikkerhetsstyrker ikke handlet for å forhindre demonstranter å storme den svenske ambassaden for andre gang, sier utenriksdepartementets talsperson Matthew Miller.

Ifølge Reuters var det den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr som på Telegram oppfordret sine tilhengere til å storme ambassaden.

Også i juni tok noen titalls demonstranter seg inn ambassaden i Bagdad. Det skjedde dagen etter en koranbrenning i Stockholm.

– Angrep mot diplomatisk personell og utenriksstasjoner er et alvorlig brudd på Wien-konvensjonen, sier UDs pressetalsperson Mariken Bruusgaard Harbitz til NTB.

– Irakiske myndigheter har ansvaret for å beskytte diplomatisk personell og utenriksstasjoner, legger hun til.

Onsdag kveld stormet demonstranter den svenske ambassaden i Bagdad og satte fyr på bygningen. Irakisk opprørspoliti brukte vannkanoner for å spre demonstrantene, men store deler av bygningen skal være ødelagt i brannen.

Også USA fordømmer Irak manglende innsats for å beskytte Sveriges ambassade.

Norge, som ikke har diplomatisk personell i Bagdad for tiden, har også fordømt angrepet på den svenske ambassaden.

(©NTB)

Flere nyheter: