Menu
IOC-president Thomas Bach. Foto: Michel Euler / AP / NTB.

IOC: Russiske og belarusiske utøvere kan delta i OL i Paris som nøytrale

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har bestemt at russiske og belarusiske utøvere kan delta i OL i Paris til sommeren som nøytrale.

Av NTB | 08.12.2023 15:39:59

Krig og konflikter: IOC har lenge nektet utøvere fra Russland og Belarus å delta i internasjonale konkurranser. Dette skyldes Russlands angrepskrig mot Ukraina.

For noen måneder ble det gitt grønt til at utøvere fra både Russland og Belarus kunne delta i Paralympics som nøytrale utøvere med visse begrensninger.

Russland har lenge beskyldt IOC for dobbeltmoral. De har anklaget IOC for å håndtere konflikten mellom Israel og Palestina annerledes enn den mellom Russland og Ukraina. Russland satte fram krav til IOC.

– Vi krever at IOC klart og utvetydig avvikler praksisen med dobbeltmoral og strengt anvender lik behandling av alle idrettsutøvere uten unntak og uten diskriminering på noe som helst grunnlag, sa talskvinnen Maria Zakharova til Tass.

IOC utestengte Russland og Belarus fra internasjonale idrettsarrangementer etter at russiske styrker invaderte Ukraina i februar 2022.

Tidligere i år kom imidlertid OL-toppene med en anbefaling om å la russere og belarusere vende tilbake til idretten under strenge nøytralitetsprinsipper.

Det førte raskt til skarp kritikk fra flere hold.

Anbefalingen gjaldt ikke neste års sommer-OL i Paris og vinter-OL i Milano Cortina i 2026. Det ble varslet en beslutning rundt dette senere. Den beslutningen kom altså fredag.

I september vedtok den paralympiske komiteen å invitere russiske og belarusiske utøvere til Paralympics i Paris i august.

OL arrangeres fra 26. juli til 10. august.

(©NTB)

Flere nyheter: