Menu
Sentralbanksjef Jerome Powell i USA. Foto: Claudio Bresciani / TT / AP / NTB

Inflasjonen i USA fortsetter å dempe seg

USAs sentralbanks foretrukne mål på inflasjonen viser at prisstigingen i desember dempet seg til 5 prosent.

Av NTB | 27.01.2023 15:44:59

Økonomi og næringsliv: Tallene er hentet handelsdepartementet. De viser at prisene steg 5 prosent i desember sammenlignet med et år tidligere, ned fra 5,5 prosent stigning på årsbasis i november.

Samtidig gikk forbruket ned med 0,2 prosent fra november til desember.

Nyhetsbyrået AP kaller utviklingen et bevis på at rentehevingene i USA bremser økonomien.

USAs sentralbank, eller Fed, har økt lånerentene jevnt og trutt den siste tiden. Det i forsøk på å bremse utgifter, vekst og de stigende prisene som har preget den amerikanske økonomien de siste to årene.

I fjor hevet Fed styringsrenten hele sju ganger, og neste uke er det ventet at banken vil gjøre det igjen.

Styringsrenten påvirker mange forbruker- og bedriftslån. I dag ligger den i et område mellom 4,25 og 4,5 prosent – kraftig opp fra rundt 0 prosent i mars i fjor.

Feds posisjon blir stadig mer vrien. Sentralbanksjef Jerome Powell har signalisert at banken vil fortsette å øke renten og holde den høy ut året.

Det advares imidlertid om at bankens politikk kan gjøre situasjonen uholdbar for mange dersom økonomien går inn i en periode med lavkonjunktur.

Detaljhandelen slet i førjulstiden med lave salgstall, og inntektene i november og desember var den laveste bransjen har hatt på to år.

Selv om inflasjonen har avtatt, tror eksperter at Feds harde grep mot inflasjon kan føre USAs økonomi inn i en resesjon en gang i løpet av året.

Flere nyheter: