Menu
Juntaleder Min Aung Hlaing, som tok makten i Myanmar for over to år siden. Så langt har han ikke vist vilje til å starte en fredsprosess som kan føre landet i demokratisk retning. Foto: Aung Shine Oo / AP / NTB

Indonesia med stille diplomati i Myanmar

Indonesia har i månedsvis engasjert seg for å få i stand en fredsprosess mellom partene i Myanmar. Det samme gjelder India, Thailand og Kina.

Av NTB | 05.05.2023 07:54:06

Kriminalitet og rettsvesen: Indonesia har for tiden formannskapet i Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen (Asean). Landet forsøker nå å få til et gjennombrudd for å få slutt på krisen, opplyser utenriksminister Retno Marsudi.

– Indonesia bruker et diplomati uten megafoner. Dette er ment å bygge tillit med alle parter slik at de ønsker å snakke med oss, sa han på en pressekonferanse fredag.

– Stille diplomati betyr ikke å ikke gjøre noe. Faktisk har Indonesia gjort mange ting de siste månedene, la han til.

Verken juntaen eller representanter for militsene til de etniske minoritetene har kommentert opplysningene.

Men en talsperson for eksilregjeringen, som består av demokratiaktivister og tidligere parlamentarikere sier de samarbeider med Indonesia for å forsøke å få i stand en «fredsdialog».

Konflikten i Myanmar har vart siden landets generaler tok makten i et militærkupp i februar 2021.

Den sivile regjeringen ble avsatt, og både landets sivile leder Aung San Suu Kyi og en rekke andre regjeringsmedlemmer og demokratiforkjempere ble satt bak lås og slå.

Fredelige protester ble slått hardt ned på og mange unge demonstranter ble skutt og drept. Tusenvis ble fengslet.

En observatørgruppe har registert at minst 3.400 mennesker er drept av juntaen etter kuppet.

Indonesias fredsinitiativ er det første store forsøket på å bringe alle sentrale aktører i Myanmar til forhandlingsbordet. Målet er å få iverksatt en fredsprosess som Asean la fram for to år siden, og som juntaen på papiret har akseptert men ikke gjennomført.

Diplomater har hatt kontakt med partene over 60 ganger, har Marsud oppgitt til Reuters tidligere.

(©NTB)

Flere nyheter: