Menu
Kongresspartiets Rahul Gandhi (nummer to fra venstre), partipresident Mallikarjun Kharge (midten) og RJD-leder Lalu Prasad Yadav (lengst til høyre) var noen av deltakerne på møtet i delstaten Bihar der 17 opposisjonsleder ble enige om å gå sammen i et håp om å fravriste hindunasjonalistiske BJP makten ved valget neste år. Foto: Bihars delstatsministerkontor / AP / NTB

Indias opposisjon samler seg mot regjeringspartiet BJP

Lederne for 17 opposisjonspartier i India setter uenighetene til side og danner felles front mot det hindunasjonalistiske regjeringspartiet før neste års valg.

Av NTB | 23.06.2023 20:28:52

Religion og livssyn: Målet med opposisjonens samarbeid er å forsøke å hindre at BJPs Narendra Modi får en tredje periode som statsminister.

Partilederne vil møtes igjen i juli for å legge en strategi for å stille med felleskandidater mot BJP i valgkretser over hele landet. Det skal hindre regjeringspartiet i å dra fordel av at stemmene deles på mange opposisjonskandidater i hver krets.

Rahul Gandhi, en sentral leder i Kongresspartiet, anklager Modi for å svekke landets demokratiske institusjoner og innskrenke ytringsfriheten.

– Vi står alle sammen. Det kan være ting som skiller oss, men vi har bestemt oss for å jobbe sammen og beskytte den ideologien vi deler, sier Gandhi.

Flere opposisjonsledere sier Modi forsøker å samle hinduvelgere ved å holde tyst om hindunasjonalistiske angrep mot muslimer og andre religiøse minoriteter. Rundt 80 prosent av Indias 1,4 milliarder innbyggere er hinduer, mens 14 prosent er muslimer og 2,3 prosent er kristne.

Også i 1977 gikk opposisjonen sammen. Da klarte de å vinne makten fra Indira Gandhi – Rahuls farmor – som hadde innført unntakstilstand to år tidligere.

(©NTB)

Flere nyheter: