Menu
Indias romfartsorganisasjon (ISRO) har publisert dette bildet av Chandrayaan-3, som betyr månefartøy på sanskrit. Den er planlagt skutt opp ved 10-tida norsk tid fredag. Foto: Indian Space Research Organisation via AP / NTB

India gjør nytt forsøk på månelanding

India gjør de siste forberedelsene for en rakettoppskytning som kan innebære landets første kontrollerte landing på månen.

Av NTB | 14.07.2023 09:22:57

Økonomi og næringsliv: Målet er å plassere en rover-robot på overflaten. Oppskytingen skjer fra romhavnen i delstaten Andhra Pradesh klokka 11.05 norsk tid fredag.

Indias romfartsorganisasjon (ISRO) har forsøkt å lande på månen før, uten å lykkes. Klarer de det denne gangen, blir de det fjerde landet i verden som får gjort en kontrollert månelanding.

Romfartøyet Chandrayaan-3 kan også bli det første i historien som klarer å lande på månens sørpol. Området er spesielt interessant for både offentlige aktører og private romfartsselskaper fordi det fins vann der. Dette kan muliggjøre en romstasjon en gang i framtida.

Landingen er planlagt til 23. august, og da skal roveren etter planen holde seg i live i to uker mens den gjennomfører prøver og eksperimenter.

Indias regjering har de siste årene satset stort på romfart, og de har også åpnet for private oppskytinger. I fjor ble Indias første privatbygde romrakett skutt opp.

(©NTB)

Flere nyheter: