Menu
Republikanske Kevin McCarthy har ikke lyktes med det første forsøket på å bli valgt til flertallsleder i Representantenes hus. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Ikke flertall for Kevin McCarthy som speaker i Representantenes hus

Republikanske Kevin McCarthy gikk på et historisk nederlag da han tirsdag ikke fikk nok stemmer til å bli speaker i Representantenes hus.

Av NTB | 03.01.2023 19:35:11

19 av McCarthys republikanske partifeller stemte mot ham i tirsdagens avstemning, som ble holdt samme dag som Kongressen trådte sammen etter juleferien.

Han er dermed den første nominerte speakeren på 100 år som ikke greier å sikre seg vervet på grunn av motstand blant sine egne i første valgrunde.

Dermed er det fortsatt usikkert hvem som kommer til å ta over som flertallsleder etter Nancy Pelosi. Republikanerne sikret seg et knapt flertall i forsamlingen etter valget i fjor.

McCarthy trengte 218 stemmer for å lede kammeret de kommende årene. Republikanerne har 222 av representantene.

Nederlaget betyr imidlertid ikke at McCarthy er ute av lederstriden. Han kan gå seirende ut av en kommende avstemning. Den forrige gangen en kandidat til flertallsleder ikke ble valgt i første runde, var i 1923. Den gangen tok det ni valgrunder og flere dager å få valgt speaker, skriver BBC.

Inntil en ny leder er på plass, kan imidlertid Representantenes hus ikke behandle noen andre saker.

Også i Senatet, der Demokratene har et knapt flertall, ble det tirsdag holdt avstemning om hvem som skal fylle forsamlingens viktigste verv. Men der var det langt mindre dramatikk.

Både flertallsleder Charles E. Schumer, som er demokrat, og minoritetsleder Mitch McConnell, som er republikaner, ble gjenvalgt.

Flere nyheter: