Menu
En Nantes-supporter ble drept i helgen. Foto: Jeremias Gonzalez / AP / NTB

Idrettsminister krever drastiske tiltak etter fotballtragedie

Frankrikes sportsminister tar til orde for å forby bortesupportere under høyrisikokamper i fotballen etter at en Nantes-supporter ble drept i helgen.

Av NTB | 04.12.2023 17:31:14

Politikk: Supportervold i fransk fotball har blitt et stadig større problem den siste tiden. Nantes-supporteren som ble drept lørdag ble angrepet i nærheten av klubbens stadion i forkant av kampen mot Nice.

Supporteren ble fraktet til sykehus etter episoden, men livet sto ikke til å redde. Påtalemyndigheten i Frankrike har startet etterforskning for forsettlig drap.

Nå griper myndighetene inn og foreslår drastiske tiltal rundt fotballkamper. Idrettsminister Amelie Oudea-Castera ba mandag om helgens episode fører til «et globalt og usedvanlig bestemt svar».

Oudea-Castera mener at å nekte supportere å reise til bortekamper kan være en del av løsningen rundt høyrisikokamper.

I Frankrike blir tilreisende fans regelmessig nektet tilgang til kamper for eksempel mellom bitre rivaler som Paris Saint-Germain og Marseille.

Et generelt forbud vil trolig hjelpe myndighetene med å kontrollere folkemengder mer effektivt, men en slik avgjørelse vil sannsynligvis bli utfordret av fangrupper som hevder at den vil bryte deres grunnleggende rett til å bevege seg fritt.

– Det kan bare ikke forekomme at politistyrkene blir så overbelastede, at privat eiendom blir ødelagt, at busser blir kastet stein mot og folk skadet. Og nå et dødsfall. Det er nok, sier idrettsministeren.

I oktober ble en Montpellier-kamp stoppet etter at fans kastet fyrverkeri fra tribunen som landet ved siden av Clermont-keeper Mory Diaw. Senegaleseren måtte fraktes av banen på båre, men ble ikke alvorlig skadet.

Noen uker senere ble bussen med Lyon-spillere kastet stein på av fans. Daværende Lyon-trener Fabio Grosso satt igjen med blodet ansikt etter episoden.

– Foreløpig må vi fokusere på fansens reiser. Det er viktig at vi nå vender tilbake til en mindre voldelig situasjon … vi trenger et globalt og ekstraordinært målrettet svar, sier statsråden.

Det har vært gjentatte voldshendelser i fransk fotball siden starten av sesongen.

(©NTB)

Flere nyheter: