Menu
Kylian Mbappé signerer autografer i Tyskland. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB

Idrettsminister hyller Mbappé for valgutspill: – Helt eksemplarisk

Frankrikes idrettsminister Amelie Oudea-Castera applauderer fotballstjernen Kylian Mbappé for å ha kastet seg inn i valgkampen og advart mot «ekstreme ideer».

Av NTB | 17.06.2024 17:43:18

Sport: Det var i et intervju søndag at Mbappé, som er Frankrikes store stjerne i det pågående EM-sluttspillet i Tyskland, uttalte at han er «mot ekstreme og splittende ideer».

Videre oppfordret han unge mennesker til å stemme i det han beskrev som «et avgjørende øyeblikk» i fransk historie.

25-åringens uttalelser har i ettertid fått stor oppmerksomhet. Politikere på høyresiden i fransk politikk har advart fotballikonet mot å blande seg inn i politikken.

Idrettsminister Oudea-Castera følger ikke i det sporet.

– Kylian snakket på en helt eksemplarisk måte i går (søndag). Han ønsket å snakke til unge mennesker i et helt enestående og avgjørende øyeblikk for fremtiden, sa hun.

President Emmanuel Macron oppløste nasjonalforsamlingen og utlyste nyvalg etter ytre høyres markante framgang i EU-valget for en tid tilbake. Nå venter to ukers intens valgkamp, før første runde avholdes 30. juni.

Den avgjørende runden gjennomføres bare én uke senere.

– Jeg håper jeg fortsatt vil være stolt av å ha på meg denne drakta etter 7. juli, sa Mbappé søndag med klar henvisning til valgomgang nummer to.

– I dag kan vi alle se at ekstremister er veldig nær å vinne makten, og vi har muligheten til å velge fremtiden til landet vårt, fortsatte Real Madrid-spilleren.

Søndag oppfordret flere titalls idrettsstjerner, blant dem tennisspilleren Jo-Wilfried Tsonga og friidrettsstjernen Marie-Jose Perec, også til å stemme mot ytre høyre. Oppfordringen kom i et innlegg i sportsavisen L’Equipe.

Hun er selv tidligere profesjonell tennisspiller.

– Det er en holdning som er modig, viser engasjement og som kan applauderes som svært respektabel, fortsatte statsråden.

Risikoen er skyhøy for at president Macrons sentrumsorienterte bevegelse, Renessanse, taper stort i det kommende valget. Dermed kan det bli den 28 år gamle høyrenasjonalisten Jordan Bardella som er statsminister når landet arrangerer OL senere i sommer.

Avisen Le Monde mener det er en reell sjanse for at ytre høyrepartiet til Marine Le Pen, Nasjonal samling, vinner valget.

Mye står på spill for Macron, som risikerer at noen av hans argeste motstandere får flertall i nasjonalforsamlingen. Det betyr igjen at han kan bli en handlingslammet president fram til perioden hans utløper i 2027.

Deretter risikerer han å måtte gi fra seg makten til Marine Le Pen, som om tre år er ventet å stille som presidentkandidat for fjerde gang.

Det franske fotballandslaget for menn har lenge vært sett på som et fyrtårn for mangfoldet i landet. Fotballforbundet har oppfordret mot «enhver form for press og politisk bruk av det franske laget».

– Vi ser at utøverne våre ønsker å gjøre stemmen sin hørt, sa idrettsminister Oudea-Castera mandag.

(©NTB)