Menu
Filippinenes tidligere president Rodrigo Duterte erklærte krig mot narkotikaomsetning da han kom til makten i 2016 og ga politiet og sivile frie tøyler og løfte om straffrihet. ICC anslår at den såkalte krigen har kostet opptil 30.000 liv. Foto: AP / NTB

ICC gjenopptar etterforskningen av Filippinenes krig mot narkotika

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) gjenopptar etterforskningen av Filippinenes brutale kampanje mot narkotikaomsetning som har kostet tusenvis av liv.

Av NTB | 18.07.2023 14:13:01

Politikk: ICC innledet i 2018 en foreløpig etterforskning av myndighetenes maktbruk i kampen mot narkotika, som etterforskerne anslår kan ha kostet mellom 12.000 og 30.000 liv. Myndighetenes offisielle tall er 6181 døde.

Daværende president Rodrigo Duterte trakk Filippinene fra ICC i 2019, men to år senere innledet ICC likevel formell etterforskning. Den ble stanset få måneder senere etter at Manila hadde lovet å gjenåpne flere hundre saker der personer var drept av politiet, leiemordere og borgervern.

ICCs sjefanklager Karim Khan ba i fjor sommer om at etterforskningen av Filippinene ble gjenopptatt og fikk i januar i år grønt lys til dette.

Filippinene anket avgjørelsen, men under en høring i ICC tirsdag besluttet dommerne «å gjenoppta etterforskningen knyttet til situasjonen på Filippinene».

Filippinenes justisminister Crispin Remulla advarer mot det han kaller utenlandsk innblanding.

– Vi er ikke en koloni, vi er ikke et annet lands territorium, sier han og understreker at regjeringen i Manila ikke vil etterkomme noen forespørsler om pågripelse eller utlevering fra ICC.

Bryony Lau, som leder Asia-avdelingen i Human Rights Watch, gleder seg derimot over ICCs beslutning.

– Dette markerer et neste steg i retning av rettferdighet for ofrene og deres familier, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: