Menu
Røyk stiger opp etter et israelske luftangrep mot Gazastripen lørdag. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB

Hundrevis av pasienter forlot Shifa-sykehuset til fots

Hundrevis av syke og sårede har forlatt Shifa-sykehuset i Gaza by til fots etter at Israel skal ha krevd evakuering innen en time. Men mange skal være igjen.

Av NTB | 18.11.2023 11:29:40

Kriminalitet og rettsvesen: Lange rekker av pasienter, leger og sykepleiere vandret lørdag mot havet ved Gaza by.

Blant de som forlot sykehuset, var både syke og sårede, noen av dem med amputerte lemmer, samt leger, sykepleiere og fordrevne palestinere.

120 sårede er igjen på sykehuset, i tillegg til et ukjent antall for tidlig fødte barn, opplyser helsedepartementet på Gazastripen.

Tidligere opplyste andre helsekilder at om lag 450 sårede personer og pasienter med kroniske sykdommer fortsatt befinner seg på sykehuset sammen med helsepersonell som tar vare på dem.

Legen sa at det var umulig å evakuere sykehuset i løpet av en time, spesielt fordi sykehuset er uten ambulanser som trengs for å flytte alvorlig skadde pasienter og for tidlig fødte spedbarn.

Det israelske militæret (IDF) nekter for å ha krevd en evakuering.

– Militæret imøtekom en anmodning fra direktøren på Shifa-sykehuset om å tillate at de Gaza-innbyggerne som var igjen på sykehuset, og som ønsket å evakuere, om å gjøre det, heter det i en uttalelse fra militæret.

Israel har tidligere gjentatte ganger krevd en evakuering av sykehuset, mens sykehusledelsen har svart at dette er umulig ettersom det vil sette pasienters liv i fare.

Før israelske soldater rykket inn på Shifa-sykehuset onsdag, anslo FN at det oppholdt seg i alt 2.300 pasienter, ansatte og fordrevne på sykehuset, som er Gazas største.

Hjelpeorganisasjoner og en rekke andre aktører har kalt det som skjer, en tvangsforflytting, og FN-eksperter uttalte torsdag at tilskyndelser til et folkemord mot det palestinske folket øker.

Israel og USA hevder Hamas har en kommandosentral under Shifa-sykehuset. Så langt er det ikke fremlagt noen bevis for påstanden, som avvises av både sykehusansatte og Hamas. Den palestinske gruppen bedyret også fredag at verken israelske gisler eller krigsfanger holdes fanget på sykehus på Gazastripen.

En lege ved sykehuset opplyste fredag ettermiddag til Reuters at det fortsatt var israelske soldater på sykehuset, men at de ennå ikke hadde funnet noe. Han advarte også mot at mat og vann var i ferd med å ta slutt.

– Vi har ingenting igjen, ikke strøm, mat eller vann. I natt mistet vi 22 mennesker, sa han til Al Jazeera.

Ifølge Gazas helsedepartement har 24 pasienter ved ulike avdelinger dødd på Shifa-sykehuset de siste to døgnene ettersom livsviktig medisinsk utstyr har sluttet å virke på grunn av strømbrudd.

– Det var massevis av terrorister der. De flyktet da styrkene våre nærmet seg, sier Netanyhau.

Det har kommet sterke reaksjoner fra både FN og Den internasjonale Røde Kors-komiteen etter at israelske styrker rykket inn på sykehusområdet og fortsatte militæroperasjonen der.

– Mens blodbadet i Gaza når nye, redselsfulle høyder hver dag, fortsetter verden å se på i sjokk mens sykehus blir angrepet, for tidlig fødte babyer dør, og en hel befolkning blir fratatt det de trenger for å overleve, sa FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths i en uttalelse.

Få timer tidligere opplyste en lege ved sykehuset til Al Jazeera at det israelske militæret hadde krevd at sykehuset skulle tømmes innen en time. De skal også ha fått beskjed om å dra mot havet via en vei som vanligvis ikke brukes for å komme til den sørlige delen av Gaza.

Israel har de siste dagene bedt palestinerne om å forflytte seg til et enda mindre område sør på Gazastripen enn tidligere, samtidig som de har varslet at bakkeoperasjonen skal trappes opp til nye områder i sør, som palestinerne tidligere er blitt bedt om å dra til.

Shifa-direktør Muhammad Abu Salmiya beskrev fredag sykehuset som et stort fengsel og en massegrav.

I et intervju med den amerikanske radiokanalen NPR fredag sier statsminister Benjamin Netanyahu at Shifa-sykehuset ikke er et sykehus.

Flere nyheter: