Menu
Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) overleverte fredag sitt krav til forhandlingene om reindriftsavtale for 2023/2024. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Høyt krav gir krevende utgangspunkt for reindriftsforhandlingene

Kravet fra Norske Reindriftsamers Landsforbund til reindriftsforhandlingene har en ramme på 260 millioner kroner, opp 80 millioner kroner fra dagens avtale.

Av NTB | 06.01.2023 18:35:53

Politikk: Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) overleverte fredag sitt krav til forhandlingene om reindriftsavtale for 2023/2024, opplyser regjeringen.

Kravet har en økonomisk ramme på 259,7 millioner kroner. Dette er en økning på 79,7 millioner kroner sammenlignet med inneværende avtale.

NRLs hovedprioriteringer er å øke de direkte tilskuddene, opprette nye klima- og beitetilskudd, og øke de frie midlene i Reindriftens Utviklingsfond. De ber også om et ekstraordinært tilskudd som kompensasjon for økte kostnader i 2022 – og de vil tilføre midler til reindriftens beredskapsfond.

Statens forhandlingsleder Viil Søyland sier kravet gir et krevende utgangspunkt for forhandlinger.

– NRL har lagt inn en betydelig økning av den økonomiske rammen for avtalen, og det er foreslått nye tilskuddsordninger. Samtidig har NRL tatt opp flere problemstillinger som ligger utenfor rammen av avtalen. Dette gir et krevende utgangspunkt for forhandlinger, men jeg har tro på at vi vil ha gode forhandlinger også i år, sier Søyland.

Staten og NRL forhandler hvert år om reindriftsavtalen. Avtalen omfatter økonomiske virkemidler som skal bidra til å nå målene for reindriftspolitikken.

(©NTB)

Flere nyheter: