Menu
Henry «Enrique» Tarrio under et folkemøte i Portland i delstaten Oregon i 2020. Foto: Allison Dinner / AP / NTB

Høyreekstrem leder kjent skyldig i stormingen av Kongressen

En tidligere leder for den høyreekstreme amerikanske gruppen Proud Boys er funnet skyldig i å ha planlagt angrep på Kongressen 6. januar 2021.

Av NTB | 04.05.2023 17:54:12

Kriminalitet og rettsvesen: I tillegg til ekslederen Enrique Tarrio ble også tre andre medlemmer av gruppen funnet skyldig i en domstol i hovedstaden Washington torsdag.

De risikerer opptil 20 års fengsel for brudd på en lov som stammer fra den amerikanske borgerkrigen på 1860-tallet.

Tarrio var ikke selv i Washington da Kongressen ble stormet. Påtalemyndigheten mente at han likevel organiserte og styrte medlemmer av Proud Boys som deltok i stormingen.

Motivet var å hindre Kongressen i å godkjenne Joe Bidens valgseier, ifølge rettens kjennelse. Slik ville gjerningspersonene forhindre at Donald Trump måtte gå av som president.

Flere titall vitner har forklart seg i løpet av rettssaken, som har pågått i over tre måneder. Saken er en av de mest alvorlig som er behandlet i rettssystemet i kjølvannet av kongresstormingen. De tiltalte ble også funnet skyldig i å ha forhindret Kongressens arbeid og politiets innsats.

I mars i år ble seks medlemmer av den høyreekstreme militsgruppen Oath Keepers funnet skyldig i lovbrudd under kongresstormingen. Også de var tiltalt for «seditious conspiracy», som innebærer at de var med på å oppildne folk til å gjøre opprør.

(©NTB)

Flere nyheter: