Menu
Høyre-leder Erna Solberg er på valgkampturné i Nord-Norge denne uken. Hun foreslår flere grep for politikere når det gjelder aksjer. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Høyre vil ha fire aksje-innstramminger for politikere

Høyre-leder Erna Solberg (H) vil fortsatt la stortingspolitikere få kjøpe og selge aksjer, men foreslår flere innstramminger i regelverket.

Av NTB | 28.07.2023 10:03:32

Politikk: – Som toppolitiker må du være ekstra varsom dersom du skal forvalte penger samtidig, sier Solberg til E24.

Hun foreslår nå fire grep:

* Plikt til toppolitikere om fortløpende registrering av kjøp og salg av aksjer.

* Også statssekretærer og politiske rådgivere skal rapportere hvilke aksjer de eier til Stortinget.

* Statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere får valget mellom å selge eller fryse sine aksjebeholdninger ved tiltredelse. Kjøp og salg skal kun skje unntaksvis og etter tillatelse fra Statsministerens kontor.

* Også stortingsrepresentanter og deres politiske rådgivere skal forbys å kjøpe og selge aksjer i tilfeller hvor de deltar i politiske prosesser eller har kunnskap som kan være kurssensitive for bransjer og enkeltselskaper.

– Dette er viktig for tilliten til politikerne. Samtidig kan vi ikke gå så langt at vi hiver ut folk med næringslivsbakgrunn og folk som har investert penger fra politikken, sier Høyre-lederen.

Tidligere i måneden gikk forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) av etter brudd på habilitetsregelverket etter aksjekjøp. I kjølvannet har det dukket opp en debatt om hvilke regler som skal gjelde for politikeres aksjehandel.

(©NTB)

Flere nyheter: