Menu
Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener debatten om norsk EU-medlemskap bør gjenopptas. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Høyre-topp Ine Eriksen Søreide: – Nå må vi ta EU-debatten

Høyres utenrikspolitiske talsperson, Ine Eriksen Søreide, mener det er på tide å gjenoppta spørsmålet om norsk medlemskap i EU. Sp-leder Vedum lover kamp.

Av NTB | 27.10.2023 13:23:52

Politikk: – Det er på tide å tørre å ta EU-debatten, ikke for å søke om norsk medlemskap neste år, men fordi det har skjedd så mye siden vi sa nei i 1994, at jeg mener Norge er tjent med det. Vi kan ikke la være. Vi kan ikke lenger sitte på gangen i Brussel, sier Eriksen Søreide til VG.

Norge sa nei til å gå inn i EU i både 1972 og 1994. I stedet ble EØS-avtalen fremforhandlet. Eriksen Søreide tror et medlemskap vil gagne Norge og vil være en del av svaret på mange av de store utfordringene landet står overfor.

Eriksen Søreide satt i regjering som både forsvarsminister (2013–2017) og utenriksminister (2017–2021) under Erna Solberg.

Finansminister og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum lover å kjempe mot Høyre i EU-saken.

– Hvis Høyre vinner stortingsvalget i 2025, så vil de forsøke å få Norge inn i EU. Da vil jeg si: Det skal vi kjempe mot, sier Vedum til VG.

Vedum understreker at Sp har satt ned et utvalg som skal forberede partiet på ny EU-kamp.

– Slik Høyre kjører på nå, så vil EU bli en av de sentrale temaene i valgkampen i 2025, mener han.

(©NTB)

Flere nyheter: