Menu
Oslo Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe (t.v.) og byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (t.h.) under partiets valgvake valgkvelden forrige uke. Foto: Heiko Junge / NTB

Høyre inviterer de andre borgerlige partiene til byrådssamtaler i Oslo

Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H) inviterer de andre borgerlige partiene til samtaler om nytt byråd i Oslo torsdag. Frp og Venstre har takket ja.

Av NTB | 18.09.2023 11:52:20

Politikk: – Jeg har i dag invitert Venstre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti til sonderinger med sikte på å danne et borgerlig byråd i Oslo, sier Lae Solberg til NRK.

– På bakgrunn av de sonderingene ser jeg for meg at forhandlinger om det politiske grunnlaget for det nye byrådet gjennomføres fra neste uke.

– Jeg har registrert at det er ulike synspunkter på det. Det er derfor det er viktig å ha sonderinger, og derfor inviterer vi til det med alle fire på torsdag, sier han.

Høyre fikk 32,6 prosent av stemmene i Oslo, en oppgang på 7,2 prosentpoeng. Arbeiderpartiet som har sittet med makten de siste åtte årene, gikk i motsetning ned 1,5 prosentpoeng, til 18,5 prosent.

– Vi takker ja til invitasjonen. For Fremskrittspartiet vil det være viktig å få gjennomslag for kutt i eiendomsskatten, rehabilitering av veiene og styrking av eldreomsorgen, skriver Magnus Birkelund, partiets førstekandidat i Oslo.

– Velgerne har vært tydelige på at de ønsker et skifte i Oslo, derfor er vi åpne for å snakke med andre partier for å sikre at denne byen får et nytt byråd som kan ta byen i en grønnere og mer liberal retning, skriver han i en tekstmelding til NTB.

Venstre takket mandag kveld ja til å gå inn i sonderinger med Høyre, Frp og KrF.

– Vi har både det første gruppemøtet etter valget samt styremøte i Oslo KrF i morgen ettermiddag og kveld og vil gi vårt svar på henvendelsen etter det, skriver KrFs førstekandidat Øyvind Håbrekke til NTB.

Ifølge Lae Solberg er det fortsatt for tidlig å si hvilke partier som skal sitte i byrådet, men han understreker at han ønsker et flertallsbyråd.

Frp skriver i en tekstmelding til NTB at de takker ja til sonderinger med Høyre.

Hallstein Bjercke, Venstres toppkandidat i Oslo, sier at partiet skal fortsette å kjempe for et blågrønt byråd.

Kristelig Folkeparti i Oslo vil heller ikke ta stilling til invitasjonen før styret i partiet har møttes først.

Flere nyheter: