Menu
Nathan Law, her under en demonstrasjon i Belrin i 2020, er en av åtte aktivister fra Hongkong som myndighetene der har utlovet dusør på. Hongkongs leder sier at de åtte må overgi seg - eller innsinne seg med å leve i frykt. Arkivfoto: Markus Schreiber / AP / NTB

Hongkongs leder: Eksilaktivister må overgi seg eller leve i frykt

Hongkongs leder ber åtte demokratiaktivister som lever i eksil, om å overgi seg, etter at det ble utlovet dusør for dem for brudd på byens sikkerhetslov.

Av NTB | 04.07.2023 05:22:56

Kriminalitet og rettsvesen: Alle de åtte flyktet fra Hongkong etter at Kina innførte sin beryktede nasjonale sikkerhetslov i 2020. Den gjør det praktisk talt umulig å drive demokratiaktivisme i finansbyen, og alle de åtte er etterlyst for brudd på den.

– Den eneste måten å få slutt på livet som rømling, som vil bli forfulgt livet ut, er å overgi seg, sa Hongkongs leder John Lee til journalister tirsdag. Han la til at de vil «leve i frykt» om de ikke lar seg pågripe.

Det dreier seg om tre tidligere aktivister, en fagforeningsleder og fire aktivister. De anklages alle for å ha samarbeidet med utenlandske krefter for å sette nasjonal sikkerhet i fare, en lovparagraf som kan føre med seg livstidsstraff i verste fall. I tillegg har noen begått oppvigleri og arbeidet for selvstendighet, ifølge politiet.

Myndighetene i Hongkong tilbyr opptil en million hongkongdollar – drøyt 1,37 millioner kroner – for all informasjon som kan føre til at de får pågrepet og rettsforfulgt noen av aktivistene.

(©NTB)

Flere nyheter: