Menu
Sammenraste bygninger i den syriske byen Jinderis etter de voldsomme jordskjelvene som rammet Syria og Tyrkia. Foto: Ghaith Alsayed / AP / NTB

Hjelpeinnsatsen trappes opp i Syria

Nødhjelp ble tirsdag fraktet gjennom en nyåpnet grenseovergang fra Tyrkia til jordskjelvofre i opprørskontrollerte områder i Syria.

Av NTB | 14.02.2023 19:55:37

Ulykker og naturkatastrofer: Tepper, madrasser og annen humanitær hjelp ble fraktet med elleve lastebiler gjennom grenseovergangen Bab al-Salameh, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IMO).

Tidligere samme dag kom hjelpearbeidere fra FN fram til de opprørskontrollerte områdene – for første gang siden de voldsomme jordskjelvene i Syria og Tyrkia i forrige uke.

Antallet bekreftede omkomne etter katastrofen har passert 41.000. Nordvest i Syria er det meldt om over 4.400 døde, men det reelle tallet kan være høyere.

Flere enn 7 millioner barn i Tyrkia og Syria er berørt av katastrofen, ifølge Unicef. Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 26 millioner mennesker i de to landene trenger humanitær hjelp.

– Behovene er store, og de øker for hver time, sier WHOs Europa-direktør Hans Henri P. Kluge.

WHO beskriver jordskjelvene som den verste naturkatastrofen i den europeiske regionen på hundre år.

Selv om det er gått over en uke siden jordskjelvene, blir det fortsatt funnet enkelte overlevende i restene av sammenraste bygninger. I Tyrkia ble det tirsdag funnet sju overlevende.

– Vi vet at livreddende hjelp ikke er kommet inn raskt nok eller med det nødvendige omfanget. Denne katastrofen har det største omfanget i nyere tid, sier FNs generalsekretær António Guterres.

Han sier at en tilsvarende oppfordring om bistand til Tyrkia snart vil bli kunngjort.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sammenligner kraften i jordskjelvene med atombomber. Målinger viste at det kraftigste skjelvet hadde en styrke på 7,8.

Innbyggerne her hadde stort behov for bistand også før jordskjelvene. Tolv år etter at borgerkrigen i Syria brøt ut, bor det flere millioner flyktninger i områdene nordvest i landet.

Mandag kunngjorde FN at Syrias president Bashar al-Assad hadde godtatt å åpne grenseovergangene Bab al-Salameh og Al Ra’ee – mellom Tyrkia og opprørskontrollerte syriske områder – for en periode på tre måneder.

Inntil nå er det kun én annen grenseovergang som har vært åpen mellom disse områdene og Tyrkia.

Regimet i Syria og landets allierte Russland har ønsket å unngå dette for ikke å gi mer innflytelse til opprørsgrupper.

Samtidig er den opposisjons-tilknyttede hjelpeorganisasjonen som kalles De hvite hjelmene, svært kritisk til at nye grenseoverganger er blitt åpnet. De mener dette i praksis er en politisk seier for Assad.

Myndighetene i Norge er på sin side positive til at det nå kan bli lettere å frakte nødhjelp over grensa.

At én grenseovergang i dette området har vært åpen hele veien, er delvis Norges fortjeneste, ifølge den norske FN-delegasjonen i New York. Norge og Irland bidro til å forhandle fram en løsning for denne grenseovergangen i FNs sikkerhetsråd.

– Tragisk nok er det åpenbart at tallene kommer til å stige, sier James Elder, talsperson for FNs barnefond Unicef.

Tirsdag ba FN formelt om en sum tilsvarende 4 milliarder kroner for å hjelpe jordskjelvofrene i Syria.

I de opprørskontrollerte områdene nordvest i Syria er det stor misnøye med at hjelp ikke har nådd fram raskere.

Flere av de involverte partene har vært negative til å åpne flere grenseoverganger.

(©NTB)

Flere nyheter: