Menu
Danske Margrethe Vestager kjemper for å bli ny sjef for Den europeiske investeringsbanken (EIB). Men hennes spanske rival Nadia Calviño kan onsdag få mer vind i seilene. Foto: Johan Falnes / NTB

Hestehandel i EU om toppjobber i storbanker

EU-parlamentet kan si ja til tyske Claudia Buch som ny leder for overvåkingsstyret i Den europeiske sentralbanken (ESB). Det er dårlig nytt for danskene.

Av NTB | 20.09.2023 11:02:20

Økonomi og næringsliv: Onsdag skal Buch – som er visepresident i den tyske sentralbanken Bundesbank – grilles i EU-parlamentet om jobben.

ESB har et eget styre – ECB Supervisory Board – som har ansvar for å overvåke EU-landenes sentralbanker.

Om de folkevalgte vender tommel opp for Buch, kan det stikke kjepper i hjulene for danske Margrete Vestagers kamp for å bli ny sjef for Den europeiske investeringsbanken EIB.

EU-parlamentet lå tidligere an til å ville støtte visepresidenten i den spanske sentralbanken Margarita Delgado som ny styreleder i ESB.

Dermed ser EU-parlamentet ut til å ha snudd og i stedet støtte ESB, som har nominert Claudia Buch som ESB-styreleder.

Det vil nemlig bli et hav av protester dersom to spanjoler blir utnevnt til to av toppjobbene i EUs banksystem.

Et ja til Buch vil dermed bety at Calviño får enda mer vind i seilene, mener analytikere i Brussel.

Onsdag var hun i Paris for å drive valgkamp for EIB-jobben. For å vinne trenger hun Frankrikes støtte. Men Vestagers motstand mot kjernekraft kan føre til at president Emmanuel Macron gir sin støtte til Calviño.

Investeringsbanken er i dag verdens største multilaterale långiver, større enn Verdensbanken. I fjor lånte banken ut nesten 750 milliarder kroner.

Men så kastet Spanias finansminister og visestatsminister Nadia Calviño seg inn i kampen om å bli EIB-sjef.

Vestager tok nylig permisjon fra jobben som EUs konkurransekommissær.

(©NTB)

Flere nyheter: