Menu
Endometriose er en tilstand der vev av lignende type som slimhinnen i livmoren (endometrium) vokser utenfor livmorhulen. Tilstanden rammer rundt en av ti kvinner, men det er lite kunnskap om sykdommen. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

Helsedirektoratet med ny kompetansetjeneste for endometriose og adenomyose

Endometriose og adenomyose påvirker rundt en halv million nordmenn. Neste år etableres en ny kompetansetjeneste for sykdommene i alle helseregioner.

Av NTB | 28.09.2023 12:22:21

Politikk: – Kvinner med sykdommene endometriose og adenomyose må få bedre hjelp, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en uttalelse i forbindelse med lanseringen torsdag.

Fra neste år og ti år framover skal den nye, nasjonale kompetansetjenesten bidra til å bedre kompetanse og kunnskap i regionale helseforetak rundt de to sykdommene. Den nasjonale kompetansetjenesten blir etablert på Oslo universitetssykehus (OUS).

– Helseregionene har i tillegg fått i oppdrag å utrede behovet for å sentralisere behandlingen av de mest avanserte tilfellene av endometriose og opprettelse av regionale, tverrfaglige behandlingstjenester for endometriose og adenomyose. Dette arbeidet vil, sammen med oppdragene jeg har gitt Helsedirektoratet på området, få stor betydning for tilbudet, sier Kjerkol.

Endometriose og adenomyose er to forskjellige, men tett beslektede, tilstander og av de vanligste kvinnesykdommene vi har. Så mange som 10 prosent antas å ha endometriose og anslagsvis 15–20 prosent rammes av adenomyose. Likevel er årsakene ikke helt kartlagt og kunnskapsnivået svært varierende blant helsepersonell og spesialister. Det fører til problematiske kvalitetsforskjeller i behandlingen av pasientene.

(©NTB)

Flere nyheter: