Menu
Det er oppdaget en kritisk feil hvor doseringen av legemidler kan bli feil i pasientjournaler. Helsedirektør Bjørn Guldvog er bekymret for at det kan resultere i feilmedisinering som kan bli alvorlig. Arkivfoto: Annika Byrde / NTB

Helsedirektoratet: Kritisk feil i doseringen av legemidler oppdaget

Det er oppdaget en kritisk feil hvor doseringen av legemidler kan bli feil i pasientjournaler, opplyser Helsedirektoratet.

Av NTB | 13.06.2024 21:03:14

Medisin og helse: – Vi er bekymret for at feilen kan resultere i feilmedisinering som kan bli alvorlig, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.

Helsedirektoratet og Norsk helsenett tror feilen kan ha medført at ukentlig dosering endres til daglig dosering for enkelte legemidler, og at dette gjelder enkelte legemidler som tas som injeksjoner.

– Helsedirektoratet ber derfor nå sykehus, sykehjem og institusjoner som legger legemidler inn i sine løsninger sjekke at dosering blir riktig. Vi ber også fastleger som følger pasientene sine over tid være spesielt årvåkne, sier Guldvog videre.

De ber folk sjekke spesielt om det er skjedd en endring fra ukentlig til daglig dosering for følgende identifiserte legemidler:

* Alendronat Bluefish tab 70 mg

* Alendronat Sandoz tab 70 mg

* Metex inj, oppl 25 mg/penn

* Erelzi inj, oppl 50 mg/penn

* Wegovy inj, oppl 1 mg/dose

* Wegovy inj, oppl 0,5 mg/dose

* Nordimet inj, oppl 15 mg/penn

* Metex inj, oppl 15 mg/penn

* Trulicity inj, oppl 0,75 mg/penn

Han sier at de ikke har gjort en endelig vurdering av faren ved overdosering av de enkelte medisinene.

– Men Metex kan ha alvorlige bivirkninger, sier han.

De antar at dette ikke har medført feil dosering på etikettene på pakninger som pasienten selv håndterer.

Guldvog opplyser til VG at legemidlene Metex og Nordimet benyttes mot revmatisme, Alendronat brukes for beinskjørhet, Wegovy for overvekt og Trulicity for diabetes.

Flere nyheter: