Menu
Oljenæringen sparer enorme summer på elektrifisering av sokkelen. Kostnadene må du ta på strømregningen, forklarer forskeren. Foto: Michael Dwyer / AP / NTB

Havvind-satsing gir høyere strømpriser

Regjeringen og SV har satt av 35 milliarder kroner til satsing på flytende havvind i revidert statsbudsjett. SV kaller det en seier, men forsker Jonas Kristiansen Nøland ved NTNU er sterkt kritisk.

Av Egil M Solberg | 19.06.2024 09:29:29

Strømkrise: Nøland mener ifølge Nettavisen at satsingen er ren subsidiering av oljeselskapene, som vil bruke havvind til å elektrifisere sine plattformer. Dette vil føre til høyere strømpriser på land, da oljeselskapene må ha tilgang til stabil vannkraft fra land i bytte mot variabel havvind.

Han kaller satsingen «grønnvasking», og mener den ikke vil ha noen klimaeffekt, da gassen som ikke brennes i Norge eksporteres og brennes andre steder. Klimaeffekten er faktisk negativ, ettersom det krever mye energi til å pumpe gassen gjennom rørledningene.

Nøland mener at solkraft og landvind er langt billigere og mer effektive alternativer, og at havvind aldri vil bli konkurransedyktig.

Han er ikke alene om å være kritisk. Flere organisasjoner og politikere har uttrykt bekymring for de høye kostnadene og de potensielle negative effektene havvind får på strømprisene.

Flere nyheter: