Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Haugesund onsdag, og fikk i den anledning besøke Metcentre, hvor de tester havvindturbiner utenfor Karmøy. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Havvind-prosjektene kan alle havarere

Equinor har satt en stopper for sitt store Trollvind-prosjekt. Inflasjonen, prisstigningen og mangelen på teknologi var nådestøtet, hevdet selskapet. Andre havvindprosjekt kan også havarere.

Av Egil M Solberg | 24.05.2023 17:50:01

Havvind: Regjeringen er full av lovord om egen satsing på havvind. «Kinderegg», «industriløft» og «verdensledende». Nå viser det seg at kostnadene blir for store og at havvind kan bli en økonomisk hengemyr.

Onsdag kom enda flere lovende ord fra statsministeren, da han besøkte havvindkonferansen Floating Wind Days i Haugesund med 700 gjester fra over 20 land. Men ingen vil snakke om kostnadene.

Equinor har satt en stopper for sitt store Trollvind-prosjekt. Inflasjonen, prisstigningen og mangelen på teknologi var nådestøtet, hevdet selskapet. Situasjonen vil høyst sannsynlig være den samme for alle aktørene, så hva skjer nå? skal staten inn med end mer penger?

– Jeg gir ikke noe tall over bordet nå. Vi er ute etter å komme i gang med satsingen i Norge. Den skal bli lønnsomt. Det blir en mulighet for å sikre store inntekter for industrien og fellesskapet, sier Støre til Aftenbladet.

Men i hvor mange år skal staten og landets innbyggere tåle høyere strømpriser og økende skattekostnader for å finansiere de store underskuddene med havvind? Det kan statsministeren ikke redegjøre for.

Flere nyheter: