Menu
Arbeidsgruppen for terminlister og konkurransestruktur, som ledes av Brede Hangeland, presenterer sin innstilling til styret i Norges Fotballforbund og styret i Norsk Toppfotball. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hangeland-utvalget vil ha en ny nasjonal vinterturnering for norsk fotball

Et utvalg ledet av Brede Hangeland foreslår at det skal ses på muligheten for å gjennomføre en ny turnering i norsk toppfotball på vinterstid.

Av NTB | 29.09.2023 11:22:38

Sport: Tanken er at norske klubber også skal få spille konkurransekamper i seriepausen på vinterstid. Hangeland-utvalget foreslår at en prosjektgruppe skal utarbeide et forslag til en slik løsning.

Målet er at treningskampene på vinterstid skal erstattes med kamper som teller.

– Det er noen ting som må på plass før en slik turnering kan stables på beina. Blant annet må NM avklares, sier Hangeland, som har foreslått at cupen i framtiden skal spilles med finale på våren.

Vinterturneringen ser han mange fordeler med.

– Utgangspunktet er enkelt. Februar-mars er måneder der toppfotballen i Norge gjør for lite. Det er for lav kvalitet på kampene. Mange av de vi konkurrerer med, driver med toppnivåkamper i denne perioden, påpeker utvalgslederen.

– Jeg tror alle forstår at dersom klubber i Europa spiller toppkamper i 11 måneder av året, og vi gjør det bare i åtte, sakker vi akterut, fortsetter Hangeland.

Hangeland-utvalget har sett på terminlister og konkurransestruktur i norsk fotball for årene 2024 og 2025. Det gjelder Eliteserien og 1. divisjon for menn. Konklusjonen er at det ikke skal gjøres endringer i antall lag i seriespillet på noen av nivåene.

Mandatet har vært å se på hvordan toppklubbene kan frå økt antall konkurransekamper som vil styrke den sportslige kvaliteten og øke inntektene til norsk fotball.

– Målet er at vi skal komme oss til rankingnivå 14 i Europa. NFF og klubbene selv har vedtatt det sammen. Grunnen er at da får vi et ekstra lag med i europacupene og en enklere vei inn i gruppespillet. Akkurat nå er vi på rankingnivå 15, sier fotballpresident Lise Klaveness.

Ved siden av Hangeland har utvalget bestått av representanter fra Norges Fotballforbund (NFF), Norsk Toppfotball (NTF) og klubbene i de to nevnte divisjonene.

Forslagene oversendes styrene i NFF og NTF for videre behandling. De skal ifølge fotballpresident Lise Klaveness behandles senest 16. oktober.

(©NTB)