Menu
Nær halvparten av befolkningen sier de har fulgt fjellvettregelen om å snu på tur. Illustrasjonsfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Halvparten har snudd på tur – skigåere bes være varsomme i påsken

Nær halvparten av befolkningen har fulgt fjellvettregelen om å snu på tur, ifølge undersøkelse. Påskens skigåere bes om å være oppmerksomme på vær og vind.

Av NTB | 23.03.2024 17:53:42

Fritid: I en undersøkelse utført av Opinion for DNT og Røde Kors svarer 45 prosent at de har fulgt fjellvettregelen.

Én av tre svarer at de har snudd på grunn av dårlig vær. Én av fem svarer at de har snudd mens de var på tur i fjellet.

– Sikker ferdsel i fjellet handler om god planlegging, nødvendig utstyr, og det å gjøre gode vurderinger underveis. Påskefjellet kan være fantastisk, og turgleden blir bare større når man forbereder seg godt, sier DNT-sjef Dag Terje Klarp Solvang.

1020 personer deltok i spørreundersøkelsen, som ble gjennomført i første halvdel av mars.

I fjor startet påsken med flere skred med dødelig utfall i Troms, og Røde Kors oppfordrer folk til å vise varsomhet når de skal ut på ski i fjellet i år.

– Ingen ønsker en inngang på påsken som i fjor. Heldigvis har skredfaren avtatt i nord denne uka. Men det er også litt krevende forhold i år, med økende skredfare i store deler av Sør-Norge. Det er viktig å følge med og ta gode turvalg, sier Røde Kors-president Siri Hatlen.

Flere tusen frivillige er i beredskap for å kunne trå til dersom det blir behov under årets påskeferie.

– Veldig mange bruker ferien sin på å kunne bistå ferierende både ved sjøen, i nærområdene sine og på fjellet. Jeg er stolt av at våre og andre organisasjoners frivillige ikke tar fri, men velger å være der for andre gjennom hele påsken, sier Hatlen.

– I 2023 dro nordmenn på 30,3 millioner reiser, en økning på 5,2 prosent sammenlignet med 2022. I følge SSB er dette det høyeste antall reiser som er målt i reiseundersøkelsen siden den ble startet opp i 2002. Påsken står for døren, og selv om det var reiser i Norge som bidro til rekorden, er det på tide å minne om UDs reisevettregler, skriver UD.

* Sett deg godt inn i UDs reiseinformasjon og eventuelle reiseråd for landet du skal besøke i appen Reiseklar, eller på regjeringen.no.

* Sjekk at du har gyldig reiseforsikring og hva den dekker.

* Husk pass, og sjekk at det fortsatt er gyldig.

* Husk visum, vaksiner og viktige medisiner.

* Sjekk om det er noe sikkerhetsmessig å ta hensyn til før du reiser. I vår reiseinformasjon for hvert land finner du et eget kapittel om sikkerhet.

* Du bør følge råd og informasjon fra lokale myndigheter i det landet du oppholder deg i.

* Meld fra hvor du har tenkt å reise.

* Registrer deg på reiseregistrering.no eller appen Reiseklar. Da kan UD nå deg med oppdateringer og informasjon.

I Nord-Norge er det flere steder sendt ut gult farevarsel for snøskred, deriblant for Lyngen og Indre Troms. Flere steder i Sør-Norge er det utstedt oransje farevarsel, som betyr betydelig snøskredfare. Det omfatter blant annet Voss, Hardanger og Indre Fjordane.

Mange skal også ut av landet i påsken, og Utenriksdepartementet kommer med åtte reisevettregler til alle som skal på reisefot.

(©NTB)

Flere nyheter: