Menu
Motstanden mot utbygging av vindturbiner i fjellene er sterk i Vestland fylke viser en måling Respons har utført for Bergens Tidende. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Halvparten av velgerne i Vestland sier nei til vindkraft

Halvparten av de spurte stiller seg negative til utbygging av vindkraft i Vestland fylke, viser en måling før valget. En tredel svarer de er positive.

Av NTB | 28.08.2023 00:14:34

Økonomi og næringsliv: Det er i en måling Respons har utført for Bergens Tidende blant 800 velgere i Vestland fylke, at 50 prosent sier nei til bygging av nye vindkraftverk.

Vindkraft står sentralt i valgkampen i mange vestlandskommuner. Industrien presser på for å bygge ut mer landbasert vindkraft, men skepsisen er stor mange steder.

I målingen for BT går det fram at motstanderne er i flertall i alle partier bortsett fra i Arbeiderpartiet, Høyre og Venstre. 43 prosent av Ap-velgere stiller seg positive til utbygging, mens 39 prosent er negative.

I Høyre svarer like mange seg negative som positive, med 42 prosent på hver side. Der svarer 16 prosent at de ikke vet hvordan de stiller seg.

Hele 68 prosent av velgerne til Senterpartiet og 69 prosent av Rødts velgere sier nei til utbygging av vindkraft. Blant Fremskrittspartiets velgere sier 63 prosent at de er negative, mens 57 prosent av MDGs velgere svarer det samme.

Også blant velgerne som ennå ikke er sikre på hvilket parti de skal stemme på i fylkesvalget, er det et klart flertall av motstandere av ny vindkraftutbygging.

Det er de som er under 30 år som er mest positive til vindkraft. Blant dem mellom 45 og 59 år skepsisen størst og hele 62 prosent svarer at de negative til utbygging.

(©NTB)

Flere nyheter: