Menu
Island har den siste fått mye oppmerksomhet for vulkanutbruddet i Grindavik, men søndag var det presidentvalg på sagaøya. Bildet er tatt før helgen. Foto: Marco di Marco / AP / NTB

Halla Tómasdóttir i tidlig ledelse i det islandske presidentvalget

Etter de første opptellingene i presidentvalget på Island leder Halla Tómasdóttir, fulgt av Katrín Jakobsdóttir og Halla Hrund Logadóttir.

Av NTB | 02.06.2024 02:03:11

Politikk: De innkomne resultatene i søndagens valg er fra de nordøstlige og de sørlige valgkretsene, ifølge Morgunblaðið.

Island har rundt 267.000 stemmeberettige personer. Med snaut 13.000 stemmer opptalt natt til mandag ligger Halla Tómasdóttir på 37,2 prosent.

Så følger Katrín Jakobsdóttir med 21,4 prosent og Halla Hrund Logadóttir med 16,2 prosent. På de neste plassene ligger Jón Gnarr (10 prosent) og Baldur Þórhallsson (8,6 prosent).

Så langt er det ikke kommet inn resultater fra noen av områdene i hovedstaden Reykjavík eller fra sørvest.

Jakobsdottir representerer partiet De venstregrønne og var statsminister fra 2017 og fram til april i år, da hun trakk seg for å stille som presidentkandidat. I et land der presidentkandidatene ofte stiller som partipolitisk uavhengige, har Jakobsdottir blitt kritisert for å være for politisk for rollen. Hennes håndtering av en serie vulkanutbrudd den siste tiden er imidlertid vel ansett.

Tómasdóttir er forretningskvinne og kom på andreplass i presidentvalget i 2016, mens Logadottir er ekspert på miljø og energi og er for tiden professor ved Harvard.

Dagens president Gudni Johannesson har vært svært populær og ble gjenvalgt i 2020 med hele 92 prosent av stemmene. Han varslet imidlertid i sin nyttårstale at han ikke tok gjenvalg.

På meningsmålingene har Tómasdóttir, Jakobsdóttir og Logadottir ligget jevnt.

På Island har presidenten en stort sett seremoniell rolle og skal stå som en garantist for grunnloven og det nasjonale fellesskapet.

(©NTB)

Flere nyheter: