Menu
Island har den siste fått mye oppmerksomhet for vulkanutbruddet i Grindavik, men søndag var det presidentvalg på sagaøya. Bildet er tatt før helgen. Foto: Marco di Marco / AP / NTB

Halla Tómasdóttir i ledelse i det islandske presidentvalget

Med en firedel av stemmene i presidentvalget på Island opptalt, leder Halla Tómasdóttir med 33,6 prosent. Hun ligger drøyt 7 prosentpoeng over Katrín Jakobsdóttir.

Av NTB | 02.06.2024 03:13:02

Politikk: Tidlig natt til søndag lokal tid har stemmer fra alle valgområdene bortsett fra det sørvestre begynt å komme inn, ifølge oversikten til Morgunblaðið.

Island har rundt 267.000 stemmeberettige personer. Med snaut drøyt 69.000 stemmer opptalt ligger Halla Tómasdóttir på 33,6 prosent.

Så følger Katrín Jakobsdóttir med 26,4 prosent og Halla Hrund Logadóttir med 14,2 prosent. På de neste plassene ligger Jón Gnarr (10,7 prosent) og Baldur Þórhallsson (8,3 prosent).

Jakobsdottir representerer partiet De venstregrønne og var statsminister fra 2017 og fram til april i år, da hun trakk seg for å stille som presidentkandidat. I et land der presidentkandidatene ofte stiller som partipolitisk uavhengige, har Jakobsdottir blitt kritisert for å være for politisk for rollen. Hennes håndtering av en serie vulkanutbrudd den siste tiden er imidlertid vel ansett.

Tómasdóttir er forretningskvinne og kom på andreplass i presidentvalget i 2016, mens Logadottir er ekspert på miljø og energi og er for tiden professor ved Harvard.

Dagens president Gudni Johannesson har vært svært populær og ble gjenvalgt i 2020 med hele 92 prosent av stemmene. Han varslet imidlertid i sin nyttårstale at han ikke tok gjenvalg.

På meningsmålingene har Tómasdóttir, Jakobsdóttir og Logadottir ligget jevnt.

På Island har presidenten en stort sett seremoniell rolle og skal stå som en garantist for grunnloven og det nasjonale fellesskapet.

(©NTB)

Flere nyheter: