Menu
Advokat Conny Cedermark (til venstre) sammen med forfatteren Håkan Nesser i Stockholms tingrett i mai 2023. Nesser står tiltalt for flere grove skatteforbrytelser etter å ikke ha rapportert utbytte og inntekter fra utenlandsregistrerte selskaper. Håkan Nessers kone Elke (til venstre). Ankesaken går Stockholm i disse dager. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB

Håkan Nesser dømt for skatteforbrytelser, anker til svensk høyesterett

Lagmannsretten i Stockholm har dømt forfatteren Håkan Nesser (74) for tre tilfeller av grov skattekriminalitet. Strafferammen er halvannet års fengsel.

Av NTB | 14.06.2024 14:53:27

Kultur og underholdning: – Dette er helt uforståelig, det knuser livene våre, sier Håkan Nesser, som vil anke til høyesterett.

I fjor ble han frifunnet i tingretten, men dommen ble anket inn for den svenske lagmannsretten, hovrätten.

Sammen med en annen person, er han dømt for å ha tatt ut nær 15 millioner svenske kroner fra selskaper på Malta uten å rapportere utbyttet til Skatteetaten.

– Det som har skjedd er at en skatterådgiver har gjort en feil. Jeg er i fullstendig sjokk. Det er så urettferdig, du forestiller deg at det er en sannhet og rettferdighet, og det er slik det går, sier han til TT.

Nessers advokat Conny Cedermark kaller dommen «svært overraskende» og viser til at to medlemmer har ønsket å frifinne Nesser og at de nå vil anke.

Forfatteren er dømt til å være ansvarlig for halvparten av beløpet som ble tatt ut av Malta, 7,4 millioner svenske kroner. En medtiltalt dømmes til å stå for den andre halvparten av pengene, og må sone samme tid i fengsel som Nesser.

Nesser ble i fjor frifunnet i tingretten, men dommen ble anket av aktor, som også anket frifinnelsen av hans økonomiske rådgiver og en tredje tiltalt. Rådgiveren dømmes for medvirkning til grov skattekriminalitet og får 1 år og 8 måneders fengsel.

Den svenske forfatterens kriminalromaner om førstebetjenten Van Veeteren og hans medarbeidere er oversatt til mer enn 20 språk.

Håkan Nesser har gitt ut en lang rekke bøker siden han debuterte med boka «Koregrafen» i 1988. Han har vært bosatt i New York og senere i London.

(©NTB)

Flere nyheter: