Menu
Tysklands finansminister og visestatsminister Robert Habeck holdt en pressekonferanse i Shanghai lørdag. Han har gjentatte ganger advart Kina om konsekvenser av støtte til Russland. Foto: Andres Martinez Casares / AP / NTB

Habeck advarer Kina mot konsekvenser av Russland-støtte

Tysklands visestatsminister Robert Habeck advarte lørdag den kinesiske regjeringen mot de økonomiske konsekvensene av støtte til Russland.

Av NTB | 22.06.2024 16:03:08

Krig og konflikter: Tyske og europeiske sikkerhetsinteresser er direkte berørt av Russlands krig mot Ukraina, sa Habeck i Beijing, der han hadde møter med kinesiske regjeringsrepresentanter om klimaspørsmål.

Han er næringsminister og visestatsminister i Olaf Scholz’ regjering. Habeck kom med lignende uttalelser også fredag.

Den kinesiske siden i møtene ble ledet av Habecks motpart, Zheng Shanjie, som er leder for den mektige Nasjonale utviklings- og reformkommisjonen. Den har som oppgave å styre utviklingen av den kinesiske økonomien.

– Vi ville gjort det annerledes, og i alle fall ikke gått like hardt til verks når vi vurderer hvem vi er avhengige av når det gjelder råvarer og tekniske varer, hvis denne krigen – eller Kinas støtte til Russland i denne krigen – ikke hadde eksistert, sa Habeck.

– Vårt forhold, vårt direkte forhold, har allerede blitt negativt påvirket, fortsatte han.

På en pressekonferanse i Shanghai senere på lørdagen understreket Habeck risikoen for at varer som kan brukes til å skade vestlige interesser, havner i russiske hender.

Han advarte om at varer med såkalt dobbelt bruk, som både kan brukes sivilt og militært, i dag kommer til Russland via Kina.

(©NTB)

Flere nyheter: