Erling Braut Haaland runder Kasper Schmeichel og scorer sitt 31. landslagsmål. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Haaland-scoring ikke nok – Danmark vant etter billige norske baklengsmål

Erling Braut Haalands 31. landslagsmål på en drømmepasning fra Martin Ødegaard var ikke nok da Norge tapte 1-3 for Danmark.

Av NTB | 08.06.2024 21:43:01

Sport: Ståle Solbakken sliter fortsatt med å luke bort unødvendige baklengsmål. Lørdag kom de ikke bare som de pleier mot slutten av kampen. To kom i første halvdel av 1. omgang før kampen ble punktert med et tredje i siste minutt.

– Jeg er tilfreds med mye, men mål som det første kan vi ikke gi bort. Det er skrekken, sa en engasjert Solbakken i pressesonen etter kampen.

Pierre-Emile Højbjerg, Jannik Vestergaard og innbytter Yussuf Poulsen scoret målene som henrykket publikum på fullsatte Brøndby stadion og ga Danmark en god generalprøve før EM-sluttspillet i Tyskland.

Haaland reduserte til 1-2 i det 72. minutt med sitt fjerde mål under samlingen. Ødegaard spilte ham gjennom med en fantastisk stikkball, og stjernespissen rundet keeper Kasper Schmeichel og rullet ballen i mål.

Allerede sju minutter tidligere jublet Haaland for det han trodde var et reduseringsmål. Han ble spilt fram av Ødegaard da også, slo tunnel på Joachim Andersen og scoret. Etter to og et halvt minutts VAR-gjennomgang ble målet annullert for offside på Morten Thorsby, som ble bedømt å innvirke på spillet.

– Jeg sto bare og så på da Erling scoret, og jeg dekket ikke noen med tanke på sikt eller noe. Det var rart, veldig rart, sa Thorsby til NTB om annulleringen.

Rett før hadde Danmark byttet inn Simon Kjær, Christian Eriksen, Kasper Dolberg og Joakim Mæhle. Det er store navn, men Norge var best etter de byttene. Norge jaget utligning til Poulsen punkterte kampen på overtid.

Tre ganger fikk han hodet på dødballserver fra Ødegaard, og to av dem ble til norske kjempesjanser.

Til forskjell fra Norge greide Danmark å omsette sine store sjanser i scoring. Ved begge anledninger var det ved hjelp av dårlig norsk forsvarsspill.

I det 12. minutt ødela Marcus Holmgren Pedersen forsvarslinjen og opphevet offside da Danmarks høyreback Alexander Bah ble spilt fram på kant. Mikkel Damsgaards skudd ble blokkert av Østigård, og Højbjergs skudd i returrommet av Morten Thorsby, men Højbjerg fikk ballen igjen og skjøt den mellom beina på Østigård inn i hjørnet.

– Det målet kommer til å være på alle trenerkurs i Norge de ti neste årene, hvordan du ikke skal opptre som back i den situasjonen. Marcus ble sweeper, og så kunne de crosse ballen dit han skulle vært, sa Solbakken.

Norge truet med å slå tilbake på dødball da Ødegaard i det 17. og 18. minutt slo to frispark som fant hodet til Østigård. På det første ble det riktig farlig. Østigård hadde løpt seg helt fri, men hodestøtet gikk rett utenfor mens Schmeichel sto midt i mål og så på.

– Den er for så vidt ikke like ille. Han er to meter, får tre steg, går opp som Flo og header ned, sa Solbakken.

De norske samlet seg i ring på egen banehalvdel for å bli enige om en plan for å hindre at kampen kom helt ut av deres kontroll.

– Vi kom sammen og ble enige om å gjøre et par ting annerledes og bli bedre på noen ting. Etter det synes jeg vi kontrollerte og styrte det, sa Ødegaard.

Resten av omgangen var de fleste og største sjansene norske. I det 28. minutt kom Haaland til skudd i feltet etter forarbeid av Ødegaard og Thorsby, men ballen føk over tverrliggeren.

Åtte minutter senere holdt kombinasjonen Ødegaards dødballfot og Østigårds hode igjen på å hjelpe Norge inn i kampen. Midtstopperen stusset lagkapteinens hjørnespark ved nærmeste stolpe, men Schmeichel svarte med en glimrende enhåndsredning.

Norge fikk fram råskapen og dominerte omgangen. Til sist var Danmark glad som slapp unna med seier.

Poulsen punkterte spenningen da han scoret etter en stygg pasningsmiss fra keeper Ørjan Nyland idet klokka passerte 90 minutter.

– Det var faktisk ikke bare Ørjan. Det kloke øye ser at Leo lå nede, og så løp Hanche ut og tok innkast til keeper. Da har vi en midtstopper som ligger nede, og den andre tar kast. Vi har lagt om til 3-5-2, og så bryter de pasningen. Det var også meget unødvendig, sa Solbakken, som likevel så det positive i kampen.

– Som jeg sa til gutta, den spillstyrken vi har nå har Norge aldri hatt før. Vi kommer til å skape sjanser og score mål, med de målscorerne vi har, men vi kan ikke gi bort mål.

– Det var en bra pasning og et fint mål, men vi kunne hatt flere. Særlig i 2. omgang var vi veldig mye bedre enn dem, synes jeg. Jeg trodde faktisk at vi skulle greie å snu det, eller iallfall få uavgjort. Det var kjipt at det ikke gikk, sa Ødegaard til norske medier.

Leo Østigård gjorde seg upopulær på Brøndby stadion da han fikk gult kort for å stoppe en kontring ved å felle Rasmus Højlund styggere enn danskene likte rett før EM, men det var han som sto for Norges beste muligheter i første omgang.

I stedet doblet Danmark ledelsen på dødball fire minutter senere. På Andreas Skov Olsens hjørnespark fra venstre fikk stopperen Vestergaard helt uforstyrret løpe mot nærmeste stolpe, hoppe opp og nikke ned i bakken og opp i nettaket.

Norge innledet den andre omgangen friskt, og det var spilt bare et drøyt minutt da Schmeichel måtte ta fram en kjemperedning for å nekte Ødegaard reduseringsmålet. Han skjøt mot lengste hjørne, men keeperen nådde så vidt fram og slo til corner.