Menu
Russiske raketter skytes opp mot Ukraina fra Belgorod, sett fra Kharkiv som ligger like ved grensa. Belgorods guvernør sier tirsdag at det stadig pågår en «antiterroroperasjon» i området, etter at det ble meldt om angrep mandag. Foto: Vadim Belikov / AP / NTB

Guvernør sier «antiterroroperasjonen» fortsetter i Belgorod

Guvernøren i russiske Belgorod sier «antiterroroperasjonen» i regionen pågår. Regionen ble mandag angrepet av det Russland hevder er ukrainske sabotører.

Av NTB | 23.05.2023 07:39:08

Kriminalitet og rettsvesen: Ifølge russiske myndigheter skal flere personer være såret og minst én drept i et angrep mot en liten by kalt Gravjoron, som ligger bare 5 kilometer fra den ukrainske grensen.

Byen er også blitt beskutt med ukrainsk artilleri, hevder Belgorod-guvernør Vjatsjeslav Gladkov. I tillegg ble det mandag meldt om angrep i en annen småby kalt Glotovo.

– Angående situasjonen i Gravjoron-distriktet: Utrenskningen av territoriet fortsetter sammen med forsvarsdepartementet og politimyndigheter, skriver Gladkov på Telegram tirsdag.

Videre sier han til sivile som evakuerte fra Gravjoron, at de fortsatt må holde seg unna.

Flere boliger og offentlige bygg ble angivelig rammet, men det er ikke meldt om skadde eller drepte.

Flere droner skal også ha blitt skutt ned av luftvern.

Ukrainske myndigheter benekter at de har noe å gjøre med angrepene, som ifølge dem er utført av russiske grupper som kjemper et væpnet opprør mot staten.

I en video på Telegram sier en mann i kamuflasjeutstyr at «Russland kommer til å bli fritt» og «Vi vil at våre barn vokser opp i fred og frihet».

– Beboere i grenseområdene: Bli hjemme, ikke gjør motstand og ikke vær redde. Vi er ikke deres fiender, sier en av flere militærkledde menn i et klipp som LSR har publisert.

Journalist Michael Colborne i gravenettstedet Bellingcat har tvitret om en video som er lastet opp av RVC. Gruppa er dannet av russiske høyreekstremister som motsetter seg president Vladimir Putin, og sier de står på ukrainsk side i krigen.

Colborne, som leder Bellingcat-gruppen som overvåker høyreekstreme grupper, skriver at de to i videoen er lettgjenkjennelige for folk som har oversikt over de «russiske høyreekstremistene som har oppholdt seg i Ukraina».

Ifølge Gladkov var det natt til tirsdag flere droneangrep mot Belgorod.

Ukrainas militære etterretningstjeneste peker på gruppene Legionen for frihet for Russland (LSR) og Russisk frivillighetskorps (RVC), og gruppene synes selv å ha bekreftet at de står bak.