Menu
FNs generalsekretær António Guterres fordømmer Hamas-angrepet på Israel og uttrykker fortvilelse over Israels beleiring av Gaza. Foto: Craig Ruttle / AP / NTB

Guterres: Dypt fortvilet over beleiringen av Gaza

FNs generalsekretær António Guterres fordømte mandag Hamas-angrepet på Israel, men sier også at han er dypt fortvilet over den påfølgende beleiringen av Gaza.

Av NTB | 09.10.2023 20:12:23

Kriminalitet og rettsvesen: – Den humanitære situasjonen på Gazastripen var ekstremt akutt allerede før disse fiendtlighetene. Nå blir det bare eksponentielt verre, sier han.

Tidligere mandag gjorde den israelske forsvarsministeren Yoav Gallant det klart at de innfører en total blokade av Gaza. Han understreket at det betyr «ikke noe strøm, ikke noe mat, ikke noe vann, ikke noe gass, alt er stengt», for Gazas 2,3 millioner innbyggere.

Guterres sa at de nye voldshandlingene ikke kommer i et vakuum.

– Virkeligheten er at det følger av en langvarig konflikt, med en 56 år lang okkupasjon og ingen politisk løsning i sikte, påpeker han.

– Mens jeg anerkjenner Israels legitime bekymring for sikkerheten, må jeg minne Israel på at militæroperasjoner må gjennomføres strengt i tråd med den humanitære folkeretten, sa han videre.

Han startet samtalen med å uttrykke en total fordømmelse av angrepene til Hamas og andre mot israelske byer og landsbyer.

– Jeg ser de legitime klagemålene til palestinerne, men ingenting rettferdiggjør slike terrorhandlinger og drapene og bortføringen av sivile, sa han.

(©NTB)

Flere nyheter: