Menu
Den danske forfatteren Jørn Riel, som har skrevet en rekke bøker om Grønland, døde fredag. Han ble 92 år gammel. Arkivfoto: Jan Jørgensen / Ritzau Scanpix / NTB

Grønland-forfatteren Jørn Riel (92) er død

Den prisbelønte danske forfatteren Jørn Riel døde fredag, 92 år gammel. Han er best kjent for bøkene sine om Grønland.

Av NTB | 18.08.2023 11:44:54

Kultur og underholdning: Riels forlag Lindhart og Ringhof bekrefter hans død overfor det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Han døde i hjemmet sitt i Kuala Lumpur i Malaysia. Riel etterlater seg kone og tre barn.

Riel debuterte som forfatter i en alder av 39 år og ga ut over 40 verk i løpet av livet sitt. Han skrev både romaner, dikt, barnebøker og såkalte skrøner.

Det meste av det Riel skrev, tok utgangspunkt i Grønland, et sted han allerede som barn ble spesielt interessert i. Han bodde der selv i ti år og hadde en sterk kjærlighet til stedet.

I starten av 1950-tallet deltok Riel i Lauge Koch-ekspedisjonen til nettopp Grønland. Han flyttet deretter til byen Ittoqqortoormiit, tidligere kjent som Scoresbysund.

Her begynte han å skrive ned historier som de lokale fortalte ham, og som senere ble grunnlaget for forfatterskapet hans.

I 1995 mottok den danske forfatteren hedersprisen De Gylde Laurbær, og i 2010 ble han tildelt Den Danske Akademis Store Pris. Sistnevnte anses som Danmarks fremste litterære hyllest.

Han har også mottatt en rekke andre priser for verkene sine.

Riel var også FN-utsending i krigssoner i Midtøsten fra 1964 til 1972, og han flyttet senere til Malaysia. Der døde han fredag morgen lokal tid.

(©NTB)

Flere nyheter: