Menu
Plastsøppel på en strand i Haiti i mars i fjor. Denne uken var representanter fra hele verden samlet til forhandlinger i Paris i regi av FN-organisasjonen Unesco. Målet er at de i løpet av neste år skal komme fram til en avtale som skal bidra til å bekjempe plastforurensing. Arkivfoto: Odelyn Joseph / AP / NTB

Greske fiskere slår alarm: Havet er fullt av plast

Tidligere kom greske fiskere til havn med båtene fulle av fisk og blekksprut – og kun det. I dag har de også med seg store mengder plast.

Av NTB | 02.06.2023 09:18:50

Natur og miljø: – Fiskere mobiliserer. Det er en form for demokrati. Klimaendringene rammer som regel folk med lav inntekt, sier Nikolaos Mentis, en fisker på øya Salamina utenfor Aten.

– Før var fiskerne en del av problemet. Nå er de en del av løsningen, noe som betyr at alle borgere eller politikere kan bidra, mener han.

I fem år har han samarbeidet med organisasjonen Enaleia, som har gjort det til sin oppgave å få fiskere til å samle inn plast fra sjøen til gjenvinning.

Han kommer fra en familie som har drevet med fiske i fem generasjoner. For å hjelpe faren med å rekruttere fiskere startet han en fiskeskole, noe som ble begynnelsen på Enaleia – et miljøprosjekt som i dag involverer hundrevis av greske fiskere.

– Vi svømmer i plast. Innen 2050 kommer det til å være mer plast en fisk i havet, fastslår han.

I 2020 ble Arapakis kåret til Young Champion of the Year in Europe av FNs miljøprogram, og i forrige uke var han i Paris for å delta i FN-ledede samtaler om hvordan plastforurensing kan bekjempes.

I dag er Enaleia aktiv i 42 greske havner, og den har også etablert seg i Spania, Egypt og Kenya.

For hver kilo plast de samler inn, får de utbetalt en symbolsk sum, omtrent nok til en drink. Plasten transporteres videre til en et gjenvinningsanlegg i industriområdet Megara utenfor Aten, der plasten omgjøres til plastgranulat som brukes til å lage blant annet sokker, badeklær og møbler.

Nesten halvparten av plasten som samles inn, 44 prosent, kan imidlertid ikke gjenvinnes.

Siden oktober i fjor har fiskere knyttet til Enaleia samlet inn 20 tonn plast og gammelt fiskeutstyr i måneden. De siste fem årene er det samlet inn nesten 600 tonn, ifølge organisasjonen.

Organisasjonen ble stiftet av Lefteris Arapakis i 2018, som to år tidligere mistet jobben på grunn av finanskrisen.

Arapakis er overbevist om at det pågår en mentalitetsendring blant greske fiskere. Siden starten har rundt 1200 fiskere vært knyttet til prosjektet.

(©NTB)

Flere nyheter: