Menu
Geraint Thomas ikler seg den rosa ledertrøya i Giro d'Italia etter 2.-plass på tirsdagens fjelletappe. Foto: Gian Mattia D'Alberto, LaPresse via AP / NTB

Geraint Thomas overtok ledertrøya i Giro d’Italia – Leknessund tapte mye på slutten

Geraint Thomas var sterk på den tøffe avslutningen av 16. etappe i Giro d'Italia og er ny mann i rosa ledertrøye. João Almeida tok etappeseieren i spurtduell.

Av NTB | 23.05.2023 17:58:50

Sport: De to kom alene til mål etter en tøff avslutning av den 16. etappen. Thomas leder nå rittet 18 sekunder foran Almeida og 29 foran Primoz Roglic.

– Det ville vært fint å vinne etappen, men jeg kunne ikke leke katt og mus med João med Roglic jaktende bak oss. Vi jobbet bra sammen, men han vant spurten. Det er hyggelig å være tilbake i rosa, sa Thomas i et intervju vist på Eurosport.

Selv om Thomas jublet for ledelse, mistet han en viktig hjelper da Pavel Sivakov måtte bryte rittet.

Andreas Leknessund hang lenge med i gruppa med sammenlagtfavorittene, men den norske DSM-rytteren var blant dem som tapte en del mot slutten. Han kom inn 2.42 minutter etter vinneren og falt tre plasser til 8.-plass i sammendraget, 3.30 minutter bak lederen.

Roglic tapte 25 sekunder til Thomas og Almeida på de siste kilometerne, men han er fortsatt med i seierskampen med fem etapper igjen av Grand Tour-rittet.

Bruno Armirail i den rosa ledertrøya fikk det veldig tungt en mil før mål og tapte voldsomt til de andre i sammenlagtkampen. Han tapte 30 sekunder på bare en kilometer og nesten fire og et halvt minutt til sammen.

– Jeg klarte ikke å følge lenger. Jeg trodde jeg kom til å tape fem minutter, men trøya forplikter, og jeg ga alt helt til mål, sa Armirail, som så vidt holdt seg foran Leknessund i sammendraget.

Snaut seks kilometer fra toppen rykket Almeida alene fra tetgruppa i håp om å ta de nødvendige sekundene på Thomas og Roglic i kampen om ledertrøya, men ikke lenge etter fikk han selskap av briten. Roglic maktet ikke å følge, og tetduoen kom alene til mål.

Almeida var best i spurten og jublet for etappeseier.

– Jeg er superglad. Det er en drøm som blir virkelig. Det var den tøffeste etappen til nå og tungt for beina, men jeg gjorde et forsøk og lyktes med det, sa Almeida.

Et par kilometer før mål var Leknessund et drøyt minutt bak lederne, men det røynet på mot slutten, og han kom inn til 14.-plass 2.42 minutter etter Almeida.

Med rundt 172 kilometer igjen til mål på den 203 kilometer lange etappen var den tidlige minkrisen avverget. Leknessund var tilbake i hovedfeltet og kunne puste lettet ut.

Kraftanstrengelsen hadde imidlertid kostet. TV-bildene viste at lagkameratene Marius Mayrhofer og Jonas Iversby Hvideberg slet tungt med å henge med hovedfeltet etter å ha gjort en voldsom jobb for Leknessund.

Åtte og en halv kilometer fra mål måtte også nordmannen slippe de sterkeste rytterne, kort etter at de siste utbryterne var innhentet. Almeida og hans lagkamerater i UAE-laget kjørte veldig i front opp den bratte stigningen mot mål i Monte Bondone.

Leknessund fikk en brutal start på etappen. En tidlig splitt i feltet skapte en minikrise og satte laget hans på prøve. Leknessund satt i gruppe to og måtte raskt sende sine hjelperyttere i DSM-laget fram for å tette luka. Det ble en stri jobb med den høye farten i front.

(©NTB)