Menu
Unesco frykter at gamlebyen i Odesa står i fare for å bli ødelagt av krig og oppføres på konvensjonens to verdensarvlister. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB

Gamlebyen i Odesa hasteinnskrevet på Unescos verdensarvliste

Gamlebyen i Odesa i Ukraina ble onsdag hasteinnskrevet på Unescos liste over verdens kulturarv, samt på listen over verdensarvsteder som er i fare.

Av NTB | 25.01.2023 16:35:18

Politikk: Levninger av oldtidsriket Saba i Jemen og messeområdet Karami International Fair i Libanon, med uferdig arkitektur utformet av brasilianske Oscar Niemeyer, er også oppført på listene. Bakgrunnen er at disse tre stedene står i fare for å forsvinne som følge av krig og forfall.

– De tre stedene som ble skrevet inn på verdensarvlisten i dag, havner også rett på farelisten til Unesco. Dette er ei liste som viser umistelig kulturarv som står i fare for å bli ødelagt eller forsvinne, sier Norges riksantikvar Hanna Geiran i en pressemelding.

Unesco har to lister som omfattes av verdensarvkonvensjonen. Å skrive inn kulturarv på verdenskonvensjonens liste over verdensarv som står i fare, er et sterkt signal fra verden, FN og Unesco, ifølge riksantikvaren.

(©NTB)