Menu
President Joe Biden på vei ut av presidenthelikopteret Marine One på Andrews Air Force base onsdag. Presidenten flyr til G7-møtet i Italia, som åpner torsdag. Foto: Luis M. Alvarez / AP / NTB

G7-landene skal diskutere bruk av fryste russiske midler

Det hvite hus varsler at USA på G7-møtet i Italia denne uken skal kunngjøre bruk av fryste russiske midler.

Av NTB | 12.06.2024 16:43:36

Politikk: – Vi skal kunngjøre nye skritt for å låse opp verdien av de fryste russiske midlene, til fordel for Ukraina, sier John Kirby, talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

For Joe Biden blir møtet i Italia den andre Europa-turen på en uke etter at han nylig var med på 80-årsmarkering for D-dagen, den allierte landgangen i Normandie i 1944.

Mens Bidens besøk i forrige uke var en feiring av fortiden, er det presserende og dagsaktuelle saker som venter på G7-toppmøtet. Ifølge en høytstående EU-kilde er det ventet at møtet skal enes om en ny stor hjelpepakke til Ukraina, bestående av et lån på 50 milliarder dollar og renteinntekter fra fryste russiske statlige midler.

– Når du snakker med tjenestemenn i USA og Europa hører du ofte at «dersom vi ikke får gjort dette nå, er det ikke sikkert vi får en ny mulighet», enten det gjelder Kina eller fryste russiske midler, sier Josh Lipsky i tankesmia Atlantic Council.

– Vi vet ikke hvordan verden ser ut om tre, seks eller ni måneder.

Italias statsminister Giorgia Meloni har også invitert andre gjester, men de skal ikke delta i de formelle G7-samtalene. Disse omfatter Indias statsminister Narendra Modi, pave Frans og flere afrikanske ledere.

I åpningssesjonen torsdag er det Afrika, klimaendringer og utvikling som skal være samtaletemaer.

Sikkerhetstalsperson John Kirby i Det hvite hus sier USA også vil benytte anledningen til å kunngjøre nye sanksjoner og eksportkontrolltiltak rettet mot dem som har hjulpet Russland med å skaffe det landet trenger til krigføringen i Ukraina.

Toppmøtet skal avsluttes klokken 19 fredag, og til slutt en pressekonferanse med Meloni lørdag ettermiddag.

Samlingen kommer bare dager etter et EU-valg med en betydelig høyredreining. Det har satt en støkk i det etablerte politiske miljøet mange steder i verden og kommer kort tid før det holdes nasjonale valg i Frankrike, Storbritannia og USA. Det bidrar til at flere føler det haster å lande viktige saker.

G7-lederne samles i Borgo Egnazia i Italia torsdag. USAs president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron og Japans statsminister Fumio Kishida er blant lederne som skal delta.

Deretter følger en sesjon som omhandler Midtøsten, og etterpå Ukraina. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal delta på denne delen av møtet, som ventes å bli hovedfokus for G7-samlingen.