Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ønskes velkommen av Italias statsminister Giorgia Meloni på G7-toppmøtet i Borgo Egnazia torsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

G7-landene enige om å gi Ukraina gigantlån via fryste russiske midler

G7-landene er enige om å gi Ukraina et lån på 50 milliarder dollar med fryste russiske midler som sikkerhet. Toppmøtet mellom landene startet torsdag,

Av NTB | 13.06.2024 17:13:34

Krig og konflikter: Enigheten bekreftes av en høytstående amerikansk tjenestemann som er i Italia i forbindelse med toppmøtet. Onsdag opplyste en ikke-navngitt fransk kilde det samme. Kilden sa likevel at tekniske detaljer gjensto, detaljer det nå ser ut til at lederne er blitt enige om.

Den amerikanske tjenestemannen sier USA har gått med på å stille med opptil 50 milliarder dollar, men at dette beløpet kan kuttes betraktelig etter hvert som andre land slutter seg til ordningen.

Lederne hadde som mål å komme fram til en avtale om å bruke avkastningen på 300 milliarder euro i fryste midler fra den russiske sentralbanken til å hjelpe Ukraina i kampen mot invasjonen. Disse midlene skal brukes som sikkerhet for lånet til Ukraina.

Talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet sier det vil være kriminelt å bruke avkastningen av de fryste midlene og varsler et svar som «vil være svært smertefullt for EU».

– En stor del av møtet vil bli viet til Ukraina, vårt forsvar og vår økonomiske motstandskraft. Vi forventer viktige beslutninger i dag, skrev Zelenskyj på Telegram før møtet.

Zelenskyj skulle også signere sikkerhetsavtaler med USA og Japan på toppmøtet.

Kilden sier videre at pengene vil nå Ukraina via flere kanaler og at landet kan bruke pengene til ulike formål, inkludert forsvar, statsbudsjett, genoppbygging og dekning av humanitære behov.

Toppmøtet mellom lederne i Italia, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Japan, Canada og USA startet torsdag på luksushotellet Borgo Egnazia i Italia. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er også til stede som gjest. Det samme er EU-toppene Ursula von der Leyen og Charles Michel.

(©NTB)

Flere nyheter: