Menu
Fifa-president Gianni Infantino får kritikk for utvidelsen av klubb-VM til 32 lag. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

Fotballorganisasjoner kritiske til klubb-VM – går rettens vei mot Fifa

Flere fotballforeninger gjør alvor av trusselen om å ta rettslige skritt mot Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) og det de kaller en ubrukelig kalender.

Av NTB | 13.06.2024 17:13:27

Sport: Organisasjonene ønsker at EU-domstolen skal avgjøre om Fifa bryter EU-regelverket for grunnleggende rettigheter, herunder artikkel 5 som forbyr slaveri og tvangsarbeid, gjennom utvidelsen av klubb-VM.

VM for klubblag er bygget ut til 32 deltakende lag, og neste turnering skal etter planen spilles i juni og juli neste år.

Maheta Molango, direktør for den engelske spillerforeningen PFA, poengterer at fotballen ikke kan være et unntak for internasjonale arbeidsmiljøregler.

Advokaten Jean-Louis Dupont står i spissen for søksmålet på vegne av fotballforeningene. Han var del av teamet som fikk gjennom den verdenskjente Bosman-dommen i 1995.

I mai skrev fagforeningene et brev til Fifa der de truet med rettslige skritt dersom klubb-VM ikke blir utsatt.

– Alle i fotballen vet at kampkalenderen nå er blitt ødelagt til et punkt der den er blitt ubrukelig. De mest etterspurte spillerne har nå havnet i en endeløs karusell med kamper og turneringer for klubb- og landslag, og grensene deres presses stadig gjennom utvidelser og etablering av nye turneringer, sier Molango ifølge DPA.

Fifa har foreløpig ikke kommentert kravet fra fagforeningene.

Hans organisasjon har gått sammen med den franske fagforeningen UNFP og den europeiske avdelingen til den internasjonale spillerforeningen Fifpro. De har sendt inn et krav til handelsdomstolen i Brussel, og de ønsker at den belgiske domstolen skal henvise saken til EU-domstolen for en foreløpig avgjørelse, før den så sendes tilbake til Belgia for en endelig dom.

Standard spillerkontrakter i England fastsetter blant annet at spillerne har rett på tre ukers sammenhengende ferie mellom sesongene. PFA mener at tidspunktet for klubb-VM (15. juni til 13. juli) gjør det umulig for klubbene å oppfylle sine forpliktelser uten at det skader oppkjøringen til neste sesong.

(©NTB)

Flere nyheter: