Menu
Ella Marie Hætta Isaksen tildeles Fritt Ords Honnør for sin innsats for samenes rettigheter. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Fritt Ords Honnør til Ella Marie Hætta Isaksen

Artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen tildeles Fritt Ords Honnør for sin innsats for minoritetsvern og samiske urfolksrettigheter.

Av NTB | 08.03.2023 07:55:34

Kuriosa og kjendiser: Ella Marie Hætta Isaksen var frontfigur under demonstrasjonene mot regjeringens manglende oppfølging av høyesterettsdommen om vindturbinene på Fosen i Trøndelag.

– Kunstneren og aktivisten Isaksen er blitt et sterkt symbol på den fornyede rettighetskampen urfolk har ført i Norge, 40 år etter Alta-aksjonene, skriver Fritt Ord i en pressemelding.

– Denne kampen har vist seg først i den samiske kunsten og kulturen, og ført til økt bevissthet om urfolks rettigheter i den brede offentligheten, særlig blant unge. Her har Isaksen stått sentralt ved å forene kultur, aktivisme og arbeid for minoritetsvern og urfolksretter på måter som har nådd svært mange. Hun har satt i gang viktige samfunnsdebatter og refleksjonsprosesser, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

Fritt Ords Honnør består av et beløp på 100.000 kroner. Prisen deles ut av Stiftelsen Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak.

Flere nyheter: