Menu
Russisk friidrett kommer ikke lenger til å være utestengt som følge av dopingstraffen fra 2015, men krigføringen i Ukraina gjør at et comebacket ikke skjer umiddelbart. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Friidretten opphever Russlands mangeårige dopingstraff – forblir utestengt

Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) har besluttet at Russland ikke lenger skal være utelukket som følge av skandalen med doping i statlig regi.

Av NTB | 23.03.2023 19:24:03

Sport: Avgjørelsen ble tatt under et tre dager langt WA-styremøte i Monaco. Nyheten ble sluppet på en pressekonferanse i etterkant.

Friidretten utestengte Russland høsten 2015 etter at en rapport konkluderte med at landet hadde drevet med systematisk og statsstøttet doping.

Siden har kun enkelte russere fått delta i internasjonale friidrettskonkurranser under et nøytralt flagg.

Foreløpig vil ikke opphevelsen av dopingstraffen gi frislipp for russisk deltakelse. Landet er fortsatt utestengt på grunn av sin krigføring i Ukraina. Det samme er Belarus for sin rolle i invasjonen.

Rune Andersen har siden utestengelsen ledet en uavhengig arbeidsgruppe på vegne av friidretten og vært helt sentral i Russland-spørsmålet. Nordmannen har jevnlig gitt WA-styret anbefalinger om veien videre, og hver gang har konklusjonen vært at tiden ikke var inne for å oppheve straffen.

I 2023 kom vendepunktet.

– Alle krav er blitt møtt, sa Andersen torsdag.

Han er overbevist om at Rusaf har fått på plass en ny kultur og håndhever en nulltoleranse i dopingsaker.

WA-president Sebastian Coe benyttet anledningen til å rose jobben Andersen og arbeidsgruppen har lagt ned over mange år.

– Jeg vil uttrykke min dypeste takknemlighet for at de har holdt kursen og hjulpet oss med å løse en stor integritetsutfordring i sporten vår. Det har vært en enorm oppgave gjennom sju år, sa Coe.

Friidretten var først på banen med å straffe Russland på bakgrunn av dopingskandalen. Den internasjonale olympiske komité (IOC) fulgte etter i 2016, da den mye omtalte McLaren-rapporten avdekket at et statlig dopingprogram ble brukt under vinter-OL i Sotsji to år tidligere.

Russlands friidrettsforbund (Rusaf) har måttet oppfylle en rekke krav for å bli tatt inn i varmen igjen.

(©NTB)

Flere nyheter: